Færøyiske Ragnar Joensen har tatt over rattet i Marine Harvests aller største divisjon – Norge. Joensen tror Norge har mye å lære av færøyisk lakseoppdrett, ikke minst på fiskehelse.
43 år gamle Ragnar Joensen styrer Marine Harvest Norge. For snart to år siden erstattet han Marit Solberg, som ble flyttet videre opp i konsernledelsen. Sammen med resten av toppene sitter de i konsernledelse-fløyen i nest øverste etasje i det nye Marine Harvest-bygget i Sandviken i Bergen.
– Ja, jeg har tatt over etter Marit, ja, bekrefter Joensen. Smørblide Joensen klarer ikke helt å skjule sin færøyiske aksent.
Han har vært i konsernet en god stund. Først som ansvarlig for Pan Fish’ virksomhet på Færøyene, som seinere ble til Marine Harvest Faroes. Nå styrer han Marine Harvest Norway, som produserer to tredjedeler av Marine Harvests samlede slaktevolum. Marine Harvest har 209 matfiskkonsesjoner for laks i Norge. Ingen andre oppdrettere er i nærheten.
– Hva er forskjellen mellom å være Marine Harvest-oppdretter på Færøyene og i Norge?
– Størrelsen er den største forskjellen, sier han kjapt og uten å blunke. – Historisk har kunnskapen (om oppdrett) gått fra Norge til Færøyene. Man har vært gjennom en krise på Færøyene, og lærte mye av den. Det var ILA i perioden 2000-2005. Etter det, så kom oppdrettsnæringen på Færøyene med et helt ny struktur, påpeker han.
– Hvis du ser på dødelighet, så har ingen generasjon på Færøyene hatt dødelighet på over fem prosent etter krisen. I Norge har det lagt mellom 15 og 20 prosent. Så det er fire ganger høyre dødelighet i Norge.
Joensen tar nå sikte på å senke dødeligheten i Norge ned på nivå med sitt hjemland.
– Prosessen er i gang. Region Vest er på linje med Færøyene, og de andre følger etter.
Region Vest i Marine Harvest Norge er den regionen som har slitt mest med dødelighet fra pancreas disease. Med den bakgrunnen er utviklingen oppsiktsvekkende.
– I Marine Harvest er de best. Det virker som en skal gjennom en krise før en blir god, sier Joensen.
Marine Harvest har passert Nortura, og er nå landets største produsent av proteiner.
– Vi produserer idag fire ganger mer laks enn kjøtt her i landet. Av dette produserer Marine Harvest 22 prosent, sier Joelsen videre. – Laksen blir produsert på et område på størrelse med Karmøy. Landbruket produserer sitt volum på et areal med samme størrelse som Rogaland, sier han megetsigende.
– Vi produserer fem millioner måltider hver dag, supplerer konsernsjef Alf-Helge Aarskog.
I motsetning til kjøtt, øker konsumet av atlantisk laks med høy hastighet. Får Marine Harvest redusert svinnet, kan det bli en særdeles lønnsom vekst.