Færøyenes landsstyre har i dag besluttet å ta EUs handelsboikott av sild og makrell til WTOs tvistløsningsordning. Statsminister Kaj Leo Holm Johannesen reagerer sterkt på EUs tiltak mot øystaten.
I en pressemelding fra Færøyenes landsstyre varsles det at regjeringen idag har innledet tvisteløsningssak mot EU i Verdens handelsorganisasjon grunn av EUs fastsettelse av økonomiske tiltak mot Færøyene. EUs tiltak, som ble innført i august i år, innebærer forbud mot import av sild- og makrellprodukter fra Færøyene til EU og nektelse av tilgang til EU-havner med skip som frakter disse produktene.
Tiltakene som ble iverksatt av EU er i klar strid med grunnleggende bestemmelser i WTO-avtalen. I motsetning til krav fra EU om at tiltakene er et middel for å bevare NVG-sild, er de tvangsmidler iverksatt av EU mot Færøyene vises utformet for å beskytte EUs industriinteresser, mener det færøyiske landsstyret.
Det uløste spørsmålet om tildeling av sildebestanden er en sak for pågående forhandlinger mellom alle de fem kyststatene med en felles interesse for bevaring av denne delte fiskeressursen. I tillegg til Færøyene og EU, omfatter dette også Island, Norge og Russland.
I forbindelse med regjeringens beslutning om å bringe saken til WTO, uttalte statsminister, Kaj Leo Holm Johannesen: «EU er en stor handelsmakt mens Færøyene er svært liten, med en økonomi og inntekt som er sterkt avhengig av fiskeriene, som er sikret ved eksport av fiskevarer. Det er derfor avgjørende at når EU tar urettferdig fordel av sin posisjon, har Færøyene valgt en internasjonal mekanisme, som WTOs tvisteløsningsprosedyrer, for å avhjelpe en situasjon som svekker landets rettigheter i henhold til WTO-avtalen.»
Den 16. august regjering fremmet Færøyene også deler av tvisten knyttet til NVG- sild for en voldgiftsdomstol under FNs konvensjon om havrett. Denne hevder at EUs bruk av tvang er ikke bare upassende gjennomføre i internasjonalt samarbeid om bevaring av felles fiskebestander, men er også i strid med folkeretten.