Tall fra analyseselskapet Kontali viser at Færøyene har en bedre lakseproduksjon enn Norge. – Jeg har det så godt når vi slår nordmennene, sier Færøyenes handelsminister.
Det skriver Bergens Tidende (bak betalingsmur).
Under en havbrukskonferanse i Torshavn i fjor leverte Kontali følgende oppsummering:
- Oppdrettslaks på Færøyene vokser raskere og større enn den norske. Slaktevekt på Færøyene er i gjennomsnitt tett på seks kilo, i Norge under fem kilo.
- Oppdrettslaks fra Færøyene får 2-3 kroner mer per kilo på verdensmarkedet enn den norske.
- Mye lavere antall laks som dør i merdene. På Færøyene er svinnet under ti prosent, i Norge er gjennomsnittet over 20.
- Mindre sykdom i merdene.
- Mindre kostnader knyttet til bekjempelse av lus.
– En av de store forskjellene er at produktiviteten er bedre på Færøyene. Lavere dødelighet og mindre luseproblemer gir bedre vekst og fortjeneste, sier analysesjef Ragnar Nystøyl.
Fornøyd handelsminister
Tallene fryder handelsminister på Færøyene, Poul Michelsen.
– Jeg har det så godt når vi slår nordmennene. Du aner ikke, sier han til Bergens Tidende.
Men han frykter at man kan bli for grådig slik at presset på naturen blir for hardt, slik at næringen igjen kan bli rammet av lus og sykdommer.
I 2001-2004 var det masseutbrudd av virussykdommen infeksiøs lakseanemi (ILA). 26 av 28 oppdrettsselskaper på Færøyene gikk konkurs.
Tildelt hver sin fjord
Et av selskapene som har overlevd er det landets største oppdrettselskap, Bakkafrost. Selskapet står for. Selskapet står for halvparten av eksportinntektene og produserer 75 prosent av laksen på Færøyene. Markedsverdien er over 16 milliarder kroner.
– Også i år (2017 journ.anm.) har Bakkafrost befestet sin posisjon. Norske SalMar har utfordret på marginer, men fremdeles er det ytterst få børsnoterte selskaper som kan levere marginer i nærheten av det Bakkafrost gjør, sier analytiker Kolbjørn Giskeødegård i Nordea Markets til Bergens Tidende.
Bakkafrost ledes av Regin Jacobsen, som tilhører Færøyenes eneste millliardærfamilie. Han mener hovedgrunnen til at Færøyene banker Norge i sammenlikningen, er at hver oppdretter har sin egen fjor og ikke konkurrerer mot hverandre i samme område.
– Hver oppdretter forsøker å optimere sin drift. Det oppstår lett uenigheter med naboen. Nå har oppdretteren full kontroll over sitt område, sier lakselorden. Dermed kan merdene avluses samtidig, laksen slaktes samtidig, ny fisk settes ut samtidig, merdene renses og fjorden brakklegges samtidig, sier Jacobsen.