Med halvannen uke igjen til julaften er det klart at kun to år har oppnådd høyere laksepriser enn 2013 siden 1980-tallet. De høye prisene er ikke primært drevet av lavt tilbud, men av en forrykende etterspørsel.
Den siste hele handleuken før jul landet lakseprisen høyt oppe på 40-tallet. Dette drev årets snittpris (FCA Oslo) over 39 kroner kiloet. Det er nesten to kroner høyere enn forrige rekordår, 2010, og kun slått prismessig av 1990 og 1991 på denne siden av 1980-tallet.
Fra 2012 til 2013 har spotprisen for laks steget vanvittige 48 prosent. Dette skjer samtidig som verdens samlede tilbud av laks stiger med to til tre prosent. Etterspørselen etter laks vokser raskere enn tilbudet. Mye raskere.
En del av forklaringen er en svak krone og gunstigere valuta for norske oppdrettere. Men det er ikke i nærheten av å fortelle hele historien. Nye kjøpergrupper i såkalte emerging markets løftes ut av fattigdom, med smak for rød fisk og økt kjøpekraft. Relativt til andre proteinkilder som rødt og hvitt kjøtt, blir laksen heller ikke dyrere relativt sett – for disse prisene har også steget. Sunnhetstrender og, ikke minst, sushi og sashimis fremvekst som global fast food, er også sentrale drivere i etterspørselsøkningen. Styrket infrastruktur, logistikk og vekst i supermarkedkjedene likeså.
Vi går snart inn i et nytt år. Prismessig ser det ikke ut til å bli noe dårligere enn 2013. Summen av alle finansielle og industrielle aktørers pris-veddemål, forward-kontrakter og fastpris-avtaler, sier 40 blanke kroner for laksen i 2014.
Og, som om ikke dette var nok, samtidig som kundene hungrer etter mer laks, og er villige til å betale det som trengs for fisken, faller en lang rekke av innsatsfaktorene prismessig tilbake. Mye tyder på at fiskefôret kan bli billigere neste år, og med det styrkes en allerede formidabel lønnsomhet i sektoren.