– Et smart trekk

590

Marine Harvests nye konvertible obligasjonslån åpner muligheter for aggressive utbytter og billig finansiering. – Et smart trekk, sier sjømatanalytiker Anders M. Gjendemsjø til Sysla.no.

HAVBRUK 24.04.2014  Av Ola Myrset

Oppdrettsgiganten Marine Harvest har i dag utstedt et konvertibelt obligasjonslån verdt 375 millioner euro, eller drøyt 3,1 milliarder norske kroner. Bare drøye fem timer etter at lånet ble offentliggjort, var alle obligasjonene solgt.

– Selskapet har lenge gitt uttrykk for at det ønsker å foreta nye investeringer, og dette er et virkemiddel for å få inn de nødvendige midlene og til å refinansiere eksisterende og dyrere gjeld, sier sjømatanalytiker Anders Milde Gjendemsjø i Norne Securities til Sysla.no.

– Blant annet har Marine Harvest eksplisitt uttrykte vekstambisjoner i Norge hvor selskaper som Cermaq og Grieg Seafood kan være aktuelle kandidater. Selskapet har dessuten lansert tanker om å bygge ytterligere en fiskefôrfabrikk, legger han til.

Lav rente

Gjendemsjø trekker også fram at det ikke er uvanlig at selskaper eid av John Fredriksen tar opp lån som også benyttes til å finansiere kontantutbytter til aksjonærene.

– Videre er det interessant å se på dette lånet relativt det tilsvarende lånet som ble tatt opp for rundt ett år siden. Lånene er av tilsvarende størrelse, mens renten er satt lavere og konverteringsprisen høyere. Forrige gang ble lånet tatt opp i forbindelse med forsøket på å kjøpe opp Cermaq, og det vil bli interessant å følge hva selskapet benytter denne kraftige økningen i finasiell løfteevne til.

Et obligasjonslån er et alternativ til tradisjonelle banklån. Selskaper utsteder obligasjoner til en gitt størrelse og med en viss varighet. Private og institusjonelle investorer kjøper seg inn i obligasjonen og får en årlig rente samt investeringsbeløpet tilbakebetalt ved periodens utløp, dersom selskapet evner det. Det er denne selskapsspesifikke risikoen investorene får betalt for.

Ved et konvertibelt obligasjonslån, som det Marine Harvest har utstedt, får investorene mulighet til å gjøre om investeringssummen til aksjer dersom aksjeprisen overstiger en på forhånd avtalt pris. Ved slike lån er renten lavere enn ved tradisjonelle obligasjonslån.

– I dette tilfellet betaler Marine Harvest bare 0,8 prosent i rente, noe som er langt lavere enn markedsrenten. Dermed er det gunstig å bruke pengene til å betale tilbake gjeld med høyere rente, sier Gjendemsjø. Samtidig ligger det i sakens natur at en konvertibel også vil kunne gi en utvannende effekt for aksjonærene, så det er viktig å ikke bare se på renten.

– For investorene vil dette være attraktivt dersom de tror aksjekursen vil styrke seg betydelig i obligasjonsperioden på fem år, legger han til.

Internasjonaliseres

Det er det godt mulig at kursen vil gjøre. Marine Harvest har hatt stor vekst på børsen de siste årene, og Gjendemsjø har selv et kursmål på rundt 100 kroner for aksjen. I dag er kursen 72 kroner.

Det er meglerhusene Credit Suisse og Goldman Sachs som har fått hovedansvaret for å selge obligasjonen. Analytiker Gjendemsjø biter seg merke i at Marine Harvest denne gangen bruker utenlandske meglere.

– Det viser at denne bransjen virkelig er i ferd med å bli internasjonal, sier han.

– Jeg tror denne obligasjonen er et lurt trekk fra Marine Harvest. Selskapet og dets eiere behersker kapitalmarkedet godt, og det å utstede en konvertibel med 35 prosent konverteringspremie over en allerede høy kurs vurderer jeg som attraktivt, sier Gjendemsjø.

Marine Harvest ønsker ikke å kommentere obligasjonslånet utover det som står i børsmeldingene, ifølge kommunikasjonsjef Ola Helge Hjetland.