En tom trussel?

549

Pokerlaget om Cermaq har ti milliarder kroner i potten. De neste 17 dagene, frem til tilbudsfristen løper ut, tvinges partene til å vise eller kaste kortene. Hvem blunker først?

Det konkurransestrategiske tautrekkingen om Cermaq ble løftet flere hakk i løpet av fredagen. Marine Harvests bud på 107 kroner per Cermaq-aksje var unektelig en god del lavere enn det finansmarkedet forventet. Marine Harvest-ledelsen vil ikke betale mer enn de må for Cermaq-aksjene. Hver femmer på aksjekursen utgjør 462,5 millioner kroner.

Budet er betinget av at minst halvparten av aksjonærene aksepterer det, noe som fremstår som en drøy betingelse all den tid Cermaqs største aksjonær, med 43,5 prosent av aksjene, allerede har signalisert at budet er for lavt. Marine Harvest-styret modererer seg noe ved åpne for muligheten til å «kunne velge å redusere denne akseptgraden til 33,4 prosent i tilbudsperioden».

Aslak

Styret kommer samtidig med et ris bak speilet: «Dersom Marine Harvest ikke skulle lykkes i å få tilstrekkelig tilslutning til sitt tilbud, vil Marine Harvest frigjøre de midlene selskapet har bundet i Cermaq-aksjer. Sammen med den kapitalen som ble reist i forkant av tilbudet vil disse midlene kunne benyttes til å utvide selskapets satsing på fiskefôr; kapasitetsøkende transaksjoner i fiskeoppdrett inkludert finansielt sårbare selskaper i Chile; samt å øke selskapets kortsiktige og langsiktige utbyttekapasitet».

Sagt på annet vis: Hvis vi ikke får viljen vår vil vi dumpe aksjene, investere mer i fôr (i konkurranse med Cermaqs EWOS), kjøpe oppdrettselskaper i Chile (hvor Cermaqs Mainstream er storspiller) og betale enda mer i utbytte.

Spørsmålet er om dette er en troverdig eller tom trussel?

Carnegie-analytiker Marius Gaard uttalte fredag at et sammenslått Marine Harvest og Cermaq synes mer usannsynlig enn noen gang før.

– Ved å si nei til 112 kroner har Cermaq lagt press på seg selv til å finne et bedre bud, sa Gaard til HegnarOnline. – Skulle Cermaq mislykkes med å finne et alternativt bedre bud så kan dette bety at den «fair value assessment» som er gjort på 118 er for høy. Dette kan i tur medføre at staten og Folketrygdfondet også selger til Marine Harvest på lavere kurs, for eksempel 112 kroner, om vi nærmer oss 19. juni og ingenting er skjedd, sa Gaard videre.

Ved sitt forholdsvis lave bud signaliserer Marine Harvest at de ikke tror Cermaq evner å få opp et bedre bud. De lener seg tilbake og lar tiden jobbe for seg. Cermaqs umiddelbare svar, seint fredag kveld, var å engasjere den tyske storbanken Deutsche Bank for å få fart på dette arbeidet.

Cermaq-styret har bevisbyrden for at aksjene er mer verdt enn 107 kroner. Marine Harvest vet dette. De vet også at ingen andre alternative bydere, enten de er industrielle eller finansielle, hedgefond eller PE-fond, kan matche synergiene mellom Marine Harvest og Cermaq (estimert av begge selskaper til å være omlag tre milliarder kroner).

Marine Harvest-toppene har spilt poker før. Og de har gode kort på hånden.