– En perfekt storm

348

– Livet mitt ble endret, forteller Alicia Gallardo. Hun ledet Sernapesca da ILA-krisen rammet Chile sommeren 2007. Sykdomsjokket har forandret landets fiskeoppdrett fundamentalt.

– Jeg satt på kontoret mitt og drakk kaffe. Det var juli 2007, da jeg fikk den første beskjeden. Livet mitt ble endret etter det, sier Gallardo. Den sommeren brøt virussykdommen ILA ut i Sør-Chile. Viruset, som var kjent i alle øvrige store lakseproduserende land, fikk en dramatisk effekt på Chile.

Gallardo var ganske fersk i jobben. Hun hadde bare ledet Sernapesca i et drøyt halvår. Sernapesca håndhever reglementet for landets fiskeoppdrett – utstedt av Subpesca.

– Jeg hadde kun to inspektører i Region X og Region XI. Idag har vi 60 inspektører i Region X alene, sier Gallardo, som er utdannet veterinær.

– Vi hadde ingen ILA-overvåking i 2007. Vi hadde kun overvåking av «eksotiske sykdommer», sier hun, og legger til at biosikkerhet var lite i fokus og håndteringen av dødfisk var enkel og svak.

– Dette var et godt eksempel på en perfekt storm, sier hun med referanse til filmen med samme navn.

Fiskeoppdrett er en viktig del av den chilenske økonomien. Sernapescas ledelse ble invitert til presidentpalasset La Moneda i Santiago. – Presidenten måtte informeres, sier Gallardo.

– Vi måtte innføre en helt ny regulering. Vi følger nøye med på utviklingen av nye sykdommer i andre lakseproduserende land.

– Vi har vi en kompleks geografi, sier hun, og viser til en opprevet skjærgård med høye fjell, fjorder og holmer. – Vi har en kompleks logistikk og vi har naturkatastrofer, sier hun. Chile har over 2.000 aktive vulkaner og rystes hyppig av alvorlige jordskjelv.

Sernapesca har et særlig fokus på ILA, SRS og lakselus. Disse må rapporteres ukentlig fra oppdretterne. Lakselus bekjempes ved en sone-strategi med kjemiske og ikke-kjemiske midler.

– Dette var et worst case scenario, sier Gallardo, men legger til: – Det var en god leksjon.