Aksjeforvalter Jann Molnes i Holberg fondene sparer ikke på konfekten, når han skal beskrive sin favoritt blant fiskeaksjene på Oslo Børs: Færøyiske Bakkafrost.
Det bergenske aksjefondselskapet Holberg sitter på to store aksjeposter i fiskeri- og havbrukssektoren på Oslo Børs. Det er Austevoll Seafood og Bakkafrost. Sunnmøringen Jann Molnes er ansvarlig for forvaltningen av Holberg Norge. Han peker særlig på Bakkafrost, når han skal finne en aksje han virkelig tror på.
– Bakkafrost er jo en liten juvel på Oslo Børs, sier Molnes til iLaks.
– Det er jo et selskap som er relativt ungt på Oslo Børs, men de har en sterk posisjon. På Færøyene har de 50 prosent av oppdrettsproduksjonen, i et regime gjør at de kontrollerer hele fjordarmer, noe som gjør at de har god kontroll på biologien. God kontroll på biologien gjør at oppdretterne får gode marginer, påpeker han.
– Nå har de levert veldig sterke resultater og mye bedre enn de norske – selv på lave laksepriser, legger Molnes til.
– Er Bakkafrost blitt det nye SalMar?
– Ja, du kan jo si det. SalMar har jo endret struktur, så de er ikke direkte sammenlignbare.
– Gitt det regimet de (Bakkafrost – red. anm.) har, så klarer de å produsere laks til 20 kroner kiloet, sier Molnes.
– Klarer de å få ut hele denne kostnadsfordelen også i et høypris-scenario?
– Nå har de ikke testet det på 40 kroner, så vi får se i år, sier han og humrer.
– Bakkafrost har produsert EBITDA-margin på over 20 prosent konsistent. Likevel verdsettes de blant de laveste på Oslo Børs på multipler.
– Hva er grunnen til dette?
– Kanskje på grunn av størrelsen. Marine Harvest oppleves som mer likvid. Investorene vet at dette er en veldig syklisk næring, så de vil ha muligheten for en exit uten at kursen ødelegges. Og så er det på Færøyene som kan oppleves som langt borte.
– Og så har investorene i mente at Færøyene har en historie med ett enkeltstående gigantisk sykdomsutbrudd?
– Det burde det ikke være. De bruker mye tid på å kommunisere dette, og jobber mye og bevisst med det. Men det er eierskapsbegrensninger for utenlandske eiere, så du får ikke noen oppkjøpspremie på Bakkafrost, understreker han.
Den andre fiskeaksjen Molnes fremhever er Austevoll Seafood.
– Hovedverdien der er jo Lerøy-posisjonen, som utgjør 70-80 prosent av EBITDA’en til selskapet. Dessuten ligger kvoteverdien i Peru med betydelige andeler av landets fiskeri, og så er det operasjonene i Nord-Atlanteren.
– Sånn som analytikerne verdsetter det, er det hovedsaklig på anchovetas-fiskeri i Peru og Lerøy-posten. Det synes vi er en for enkel tilnærming – fordi de har fiskerettigheter i Chile også. P.t. er kvotene i Chile veldig lave, men her må en tenke langsiktig. Det som har skjedd de siste årene er at det har vært et stort fiskeri utenfor 200 milsonen til Chile. (Havforskningsorganisasjonen) Imarpe kartlegger fiskerressursene her, og de som bidrar til det får kvoter. Dette har gjort at China Fishery Group og mange andre har satt inn betydelig med fiskerikapasitet der. Etter det så har ressursene gått betydelig ned, og det har påvirket fiskeriet innenfor 200 milsonen til Chile. Vi har forhåpninger om oppbygging av denne fiskestammen, og da utgjør fiskerettighetene i Chile betydelige skjulte verdier i balansen til Austevoll, avslutter Molnes.