I 2007 utfordret Athen-børsen Oslos hegemoni som verdens ledende fiskebørs. Stjerneskuddet Nireus yppet seg mest, og kjøpte Marine Farms-aksjer i bøtter og spann. Etter det ble det stille.
Kombinasjonen aksjer og varmtvannsartene sea bass og sea bream (havabbor og havbrosme – red. anm.) var dynamitt. Aksjekursene gikk på rakettbensin, nye oppdrettselskaper dukket stadig opp på Athen-børsen. Nireus, Selonda, Galaxidi, Ionian.
Sea bass og sea bream var begge anerkjente høyprisarter – enten en fikk dem servert dandert og varmebehandlet på Michelin stjerne-etablissementer eller saltbakte på fortausrestauranter ved Middelhavet. Inntjeningen i artene (EBIT/kg) var, over tid, mer lønnsom enn laks. I Athen alene var det seks børsnoterte oppdrettere av sea bass og bream.
Med meglerkjempen DnB NOR Markets som håndlanger og mellommann klinket markedsleder Nireus til, og slukte en tredjedel av aksjene i den børsnoterte norske bass/bream/lakse-oppdretteren Marine Farms. Grekerne var på høyden av sin makt. Det var i 2007.
Så slo noen av lyset.
Fiskeoppdretterne skulle illustrere det greske gjeldsproblemet i praksis. Fyrt opp av sterk vekst og ditto priser, økte både grekerne, tyrkerne, spanjolene og italienerne produksjonen av fisk. Resultatet var en skyhøy og gjeldsfinansiert overproduksjon. Samtidig ble etterspørselssiden rundt hele Middelhavet rammet av en grundig og vedvarende lavkonjunktur. Raskt økende arbeidsledighet, generalstreiker, redusert kjøpekraft, regjeringskriser og fallende BNP. PIIGS-landene var alle katolske og de fleste lokalisert rundt Middelhavet. Tre av dem; Italia, Hellas og Spania, var alle tungt inne i oppdrett av sea bass og sea bream. Tyngst var Hellas.
Så, hvordan gikk det med aksjene?
Kursene ble desimert.
De som er igjen handles alle under én euro per aksje. Penny stocks. Det gamle milliardselskapet Nireus har idag en børsverdi på 36 millioner euro. Selonda Aquaculture ligger enda lavere, nærmere bestemt 10,5 millioner euro – ikke mer enn en bygård i Bergen. Galaxidi Fish Farming vaker på en market cap på magre 7 million euro. Ikke særlig mye for et børsnotert selskap, og i grell til den norske laksebonanza.
Mens råvareprisene har styrket seg noe, er aksjene livløse og trygt plassert i møllposen. Athen er ikke i skuddet akkurat. Særlig ikke forgjeldede aksjer.