Eks-Fredriksen-topp varsler millionsøksmål

Nyheter
1960

Jo Lunders forsvarer, Cato Schøitz, bekrefter at det går mot et historisk krav, etter at  Økokrim henlegger korrupsjonssiktelse mot den tidligere konserndirektøren i Fredriksen-gruppen.

– Jo Lunder var en av de best betalte næringslivslederne i landet. Han hadde en meget høy, internasjonal stilling som sjef hos John Fredriksen, og en – etter norske forhold – veldig, veldig høy lønn, utdyper Schøitz overfor E24 kort tid etter det ble klart at Økokrim henlegger korrupsjonssiktelse mot Jo Lunder.

Schøitz sier at Lunder har ganske nøyaktig to års tapt arbeidsfortjeneste, samt at man krever erstatning for fremtidige erverv. Han betegner erstatningsbeløpet som «rekordstort etter norske forhold.»

Da Lunder ble pågrepet på Gardermoen i november 2015, hadde han jobbet få måneder under John Fredriksens vinger. Kort tid etterpå ble det klart at Lunder sluttet i jobben.

Selv er ikke hovedpersonen så opptatt av størrelsen på kravet, men at han får en fair behandling.

– Jeg er ikke opptatt av det. Sånn jeg skjønner det, så har man etter loven krav på det man har lidd av tap, og jeg kommer til å be om å få det tilbake. Jeg ønsker hverken mer eller mindre. Jeg ønsker bare en rettferdig behandling som beskrevet i norsk erstatningsrett, det er alt, sier Jo Lunder.

Han bekrefter at han ikke skal tilbake som toppsjef i Fredriksen-gruppen.

Førstestatsadvokat Bård Thorsen i Økokrim skriver følgende i en epost til E24:

«Vårt oppdrag er å etterforske og avklare mistanke om økonomisk kriminalitet, uavhengig av om mistenkte har en høy inntekt eller ikke. Systemet åpner for at det kan søkes om erstatning når en sak henlegges.»