Edderkoppen

525

Idet økende produksjonsvolum krever at oppdrettslaksen vanner ut innholdet av fiskemel og fiskeolje i fôret, betyr det også at næringen gjør seg mer avhengig av vegetabilske substitutter. Og kjempen Monsanto.

Det amerikanske bioteknologikonsernet Monsanto står 90 prosent av USAs soyabønne-frø. USA er verdens klart største produsent av soyabønner. Men det er ikke bare soyabønne-frø Monsanto dominerer. Det samme gjelder mais, canola, diverse hvetearter, bomull og sukkerrør. Totalt selger selskapet mer enn 4.000 frøvarianter i mer enn 20 plantearter, ifølge sin egen hjemmeside.

Soya, mais og hvete er særdeles viktige vegetabilia i kraftfôr – og fiskefôr. Alt tyder på at de blir enda viktigere i fôret i fremtiden med den estimerte raskt økende oppdrettsproduksjonen av laksefisk.

Monsanto Company er et kontroversielt selskap. Selskapet er fremfor alt en ledende produsent av genetic engineered såkorn og plantegifter, sistnevnte markedsført under merkenavnet Roundup.

Monsanto var opprinnelig et kjemiselskap med giftstoffer som DDT og PCB på produktpaletten. Selskapet var i 1983 blant de aller første til å genetisk modifisere planteceller. Monsanto var blant USAs ti største kjemikalieselskaper inntil det solgte ut kjemivirksomheten i 2002. Etter flere fusjoner og oppkjøp, ble selskapet omformet til et bioteknologiselskap. Monsanto har satset tungt på biologiske patenter, noe som har vært kontroversielt, ikke minst overfor bøndene.

Det 112 år gamle selskapet har sitt hovedkontor i Creve Coer, Missouri. Her ligger det midt i hjertet av USAs enorme jordbruksproduksjon. Det er her fôrprodusentene valfarter når de skal handle ingredienser til diett for både oppdrettsfisk og landdyr.