I neste uke starter Algea kommersielt algeoppdrett på Orstranda på Frei i Kristiansund. Med det dobles antallet aktører, fra en til to, i en næring som er spådd en milliardfremtid.
SINTEF spår at en næring basert på tang og tare har et betydelig potensial i Norge, dersom man begynner å dyrke sjøvekstene på samme måte som man dyrker skjell. Det skriver Aftenposten.
I en rapport anslår SINTEF at næringen vil vokse fra drøyt en milliard kroner i året i dag, til 40 milliarder kroner i 2050.
Algea i Kristiansund og FMC Health and Nutrition er de eneste som høster tang og tare langs norskekysten. FMC Health & Nutrition høster inn mellom 150.000 og 170.000 tonn i året, mens Algea høster inn 10.000 til 30.000 tonn tang, melder Tidens Krav.
Bransjen omsatte i fjor for i overkant av en milliard kroner. I desember ble det kjent at Algea er et av fire selskap som har fått tillatelse til å starte dyrking eller oppdrett av tang.
Neste uke starter Algea med oppdrett av tang som de første i Norge.
– Vi prøver først ut tre arter som vi vet det er god etterspørsel etter. Slik som butare som er av samme type som den du får rundt sushien, sier Tron Kjønnø daglig leder i Algea til Tidens Krav.
– Foreløpig er det en dyr produksjon, men etter hvert som vi får lært oss utstyret og får til en effektiv produksjon og høsting vil dette gi et betydelig volum.
Kjønmø har tro på en fremtid for næringen.
– Bruksområdene er mange. I tillegg til mat så kan du lage alt du lager av olje i dag av alger.