Disse larvene elsker øl, og om få år mener forskerne at de kan bli proteinrikt fiskefôr

Nyheter
873

Siden 2017 har Norsk Institutt for Bioøkonomi (NIBIO) og Nasjonalt institutt for ernærings- og sjømatforskning (NIFES) samarbeidet om et prosjekt, der det avles opp melbillelarver på restavfall, som senere blir til fôr for fisk. Resultatene så langt er oppløftende.

Da iLaks omtalte prosjektet for noen år siden fortalte stasjonsleder Gunnhild Jaastad ved NIBIO Ullensvang at de blant annet ville teste ut om larvene likte pizza og brød.

Gunnhild Jaastad. FOTO: NIBIO

– Vi kommer til å få store problem med håndtering av restavfall og matavfall framover. I tillegg vil det bli utfordrende å produsere nok fiskefôr, sa Jaastad da.

Siden det har det vært jobbet mye med å finne nye fôrråvarer i oppdrettsnæringen. I 2018 testet Nordlaks ut kommersielt fôr basert på insektmel, som var levert av Skretting. Mads Martinsen, direktør for produktutvikling i Skretting, mener det behøves en dugnad når det gjelder nye fôrråvarer for sikre fremtidig opprettsvekst. 

BioMar har også testet ut insektsmel i fiskefôr.

Stor melbille. FOTO: Karin Westrum/NIBIO

NRK skriver nå at forskere ved NIBIO har fått resultater fra prosjektet de startet opp i 2017. De har funnet ut at laksen liker og vokser godt av larver og fluer, som er fôret opp på restavfall fra mennesker. Grønnsaker og brød har vært vinnere blant insektene, mens de dør av pizza – antakelig på grunn av høyt saltinnhold.

Men larvene og fluene er også svært glade i øl (!).

– Om man produserer larver i nærheten av et bryggeri, får man masse god mat til larvene, sier Gunnhild Jaastad til statskanalen.

Jaastad tror at fisk, som er fôret opp på restavfall fra mennesker, vil være på tallerkenen om to til tre år.