– Det er ufattelig kort vei fra himmelen til kjelleren der man har det ondt og trasig

Nyheter
1230

Styreleder i Edelfarm, Roger Øksheim, mener algeangrepene i nord viser hvor risikofylt det kan være å drive med lakseoppdrett.

Onsdag presenterte iLaks årsresultatet til Rognan-oppdretteren Edelfarm. Resultatet var litt svakere sammenliknet med 2017.

Den lille nedgangen bekymrer ikke styreleder Roger Øksheim i Edelfarm.

– Vi er kjempefornøyde, sier Øksheim på telefon fra sydlige breddegrader.

Forsinket slakt
Ifølge Øksheim skyldes nedgangen blant annet at selskapet normalt skulle slaktet mer før jul i fjor.

– Men nullåringen var så liten. Den skulle vært slaktet i desember, men vi begynte først i februar i år, sier han til iLaks.

Ifølge Øksheim førte også kjøp av vekst til rundt 160 millioner kroner under lakseauksjonen til høyere finanskostnader for selskapet i andre halvår i fjor.

Øksheim understreker at selv om man skal glede seg over gode resultater, er det historie nå og selskapet ser fremover. Ifølge han er 2019 så langt på nivå med fjoråret.

– Når alt går bra i driften og det er ingen spesielle utfordringer og problemer, så går det som regel godt uansett, sier Øksheim.

– Stor risiko i denne næringen
Fullt så bra gikk det ikke da en rekke selskaper i Troms og Nordland ble rammet av algeoppblomstringen i mai og juni. Edelfarm var ikke en av disse.

– Dessverre viste det som skjedde blant venner og kollegaer litt lengre nord at det er stor risiko i denne næringen, spesielt for små familiebedrifter i et begrenset geografisk område. Skjer det noe, så er man i kjempetrøbbel, sier Øksheim, og viser også til at en ny grunnrenteskatt på næringen kan bli utfordrende for familiebedriftene, selv om de siste årene resultatmessig sett ifølge han har vært «helt fantastiske».

– Det er ufattelig kort vei fra himmelen til kjelleren der man har det ondt og trasig, sier Øksheim.

Øksheim sier at han er kjempeglad for at fiskeriministeren kom på banen og hjalp de algerammede oppdretterne.

– Det er helt rett, slik at de får noen ekstra år til å utnytte konsesjonen. Det er ufattelig viktig, avslutter Øksheim.