Fiskeridirektoratet gir Lerøy Seafood Group tilsagn om to tillatelser på til sammen 1.350 tonn maksimalt tillatt biomasse, ifølge en pressemelding.
Lerøy søkte i april 2016 om ni utviklingstillatelser til prosjektet «Pipefarm», som innebærer postsmoltproduksjon i en lukket, flytende rørkonstruksjon. Det ble søkt om å utvikle tre ulike typer «Pipefarm» til produksjon på tre ulike lokaliteter; skjermet fjordlokalitet, åpent kystfarvann og arktiske strøk. Videre ble det søkt om å etablere to Pipefarm-anlegg på hver lokalitet, altså til sammen seks anlegg.
Det omsøkte konseptet er en videreutvikling av piloten Preline, som siden februar 2015 har vært plassert på den skjermede fjordlokaliteten Sagen 2 i Samnangerfjorden.
I september 2017 ble Lerøy informert av direktoratet om at prosjektet falt innenfor ordningen med utviklingstillatelser. I vedtak om delvis avslag på søknaden i januar 2018 avslo Fiskeridirektoratet søknaden fra Lerøy hva gjaldt 6.570 tonn maksimalt tillatt biomasse (MTB) av omsøkte 7.020 tonn MTB. Ifølge vedtaket ville Fiskeridirektoratet gå videre med behandling av søknaden med sikte på å tildele én tillatelse på inntil 450 tonn MTB.
Etter klage fra Lerøy hadde Fiskeridirektoratet i sin klageinnstilling til departementet delvis omgjort sitt vedtak, og innvilget Lerøy 900 MTB fordelt på to tillatelser, samtidig som direktoratet opprettholdt vesentlige deler av sitt opprinnelige vedtak. Saken ble oversendt til Nærings- og fiskeridepartementet for endelig avgjørelse den 16. november 2018.
Departementet tok klagen delvis til følge, og Lerøy kunne, dersom videre behandling av saken støttet opp om det, tildeles inntil to tillatelser til utviklingsformål oppad begrenset til henholdsvis 780 tonn MTB og 570 tonn MTB – til sammen 1.350 tonn. Nå har Lerøy fått tilsagn om nettopp dette.
Skiller seg ut
I sin vurdering skriver Fiskeridirektoratet at Pipefarm-prosjektet kan bidra til å løse flere av miljø og arealutfordringene akvakulturnæringen står overfor. Blant annet vises det til at produksjonskamrene i Pipefarm skal bestå av rigide vegger, ha solide rømmingsrister i hver ende og dobbeltsikring mot rømming i vanninntak og -uttak.
I vedtaksbrevet skriver Fiskeridirektoratet at Pipefarm har flere av de samme fordelene som andre lukkede og semi-lukkede akvakulturanlegg som er eller har vært under uttesting, men trekker samtidig fram en ting som gjør at Pipefarm skiller seg ut.
«Pipefarm er et lengdestrømsanlegg der vanninntak- og uttak sammen med produksjonskammeret i realiteten utgjør et stort sammenhengende rørsystem, samt at det skal settes opp en laminær vannstrøm der vannhastigheten skal være tilnærmet homogen over hele tverrsnittet i produksjonskammeret. Vannstrømmen skal genereres av en saktegående propell som er åtte meter i diameter. Også sirkulære kar kan basere seg på ren gjennomstrømning av vannmassene, men da er det i hovedsak rørsegmenter i mindre dimensjoner som benyttes, samt pumper og potensielt dyser som skaper et sirkulært strømningsmønster. Det er i sirkulære kar ikke mulig å oppnå homogen vannhastighet over karets diameter. Fiskeridirektoratet vurderer i den sammenheng at Pipefarm skiller seg i en slik grad fra eksisterende lukkede og semilukkede kar at Pipefarm ikke kan anses for å bygge på videreutvikling av kjent teknologi.», skriver direktoratet og fortsetter:
«Fiskeridirektoratet vurderer at Pipefarm med sin utforming og funksjonalitet som et lengdestrømsanlegg for postsmolt skiller seg i tilstrekkelig grad fra eksisterende lukkede og semi-lukkede akvakulturanlegg.»
Ba om separate tilsagn
I vedtaket kommer det også fram at Lerøy i et brev 19. februar 2020 ba om at det ble åpnet for trinnvis konvertering av utviklingstillatelsene til prosjektet ved at det gis separate tilsagn til Pipefarmene for de tre forskjellige lokalitetstypene konseptet skal testes ut på. Her viste Lerøy til at Nordlaks var gitt to separate tilsagn til de to Havfarmene. Lerøy anførte derfor at hensynet til likebehandling taler for at de skal behandles på samme måte.
Ifølge Fiskeridirektoratet er det kun i de tilfellene utvikling av flere enheter er å anse som separate prosjekt det vil kunne være aktuelt med ulike tilsagn med separate målkriterier, som igjen muliggjør søknad om konvertering for enhetene uavhengig av hverandre.
«Spørsmålet blir etter dette om Pipefarmene for de tre lokalitetstypene kan anses som tre separate prosjekt. Etter Fiskeridirektoratets vurdering vil dette bero på hvorvidt de tre Pipefarmene hver for seg oppfyller vilkåret om «betydelig innovasjon», slik at versjonene kunne vært omsøkt i tre forskjellige søknader», skriver direktoratet.
Fiskeridirektoratet vurderer at forskjellene mellom de forskjellige Pipefarm- enhetene er mindre enn forskjellen mellom den stasjonære og den dynamiske Havfarmen til Nordlaks.
«Slik Fiskeridirektoratet vurderer søknaden fra Lerøy er det primært dimensjoneringen for de ulike lokalitetstypene som utgjør forskjellen mellom de tre anleggene Lerøy skal bygge. Konseptet i seg selv består som likt. Fiskeridirektoratet finner etter en konkret helhetsvurdering av søknaden at vilkåret om «betydelig innovasjon» ikke er oppfylt for hvert av de tre anleggene.»
Derfor mener altså Fiskeridirektoratet at det ikke er mulig å tildele separate tilsagn.