– Vi merker ikke noe til den politiske uroen. Det er fremdeles den høye lakseprisen som er årsaken til nedgangen i eksport av laks og ørret til Russland og Ukraina, sier markedssjef for pelagisk og fjordørret, Jan Eirik Johnsen, i Norges sjømatråd.
Johnsen er også landansvarlig for Ukraina, og følger derfor ekstra nøye med dette markedet.
– Signalene fra både det russiske og ukrainske markedet er at utfordringene ligger i de økonomiske rammevilkårene. Dette bekreftes også av norske eksportører. Vi har ingen indikasjoner på at den politiske situasjonen som sådan påvirker sjømathandelen direkte, sier Johnsen til iLaks.
Eksportører bekrefter også overfor iLaks at de hittil ikke har merket noe til den politiske konflikten, men at det er et tema med pris og betalingsevnen og viljen når både lakseprisen og de lokale valutaene svekkes.
I følge observasjonene til Johnsen har utviklingen de siste par ukene ikke vært annerledes enn de siste månedene. Eksporten til både Russland og Ukraina har i vinter gått betydelig ned.
I Russland har det vært volumnedgang i lakseksporten både i januar og februar sammenlignet med samme periode i 2013.
– Denne volumnedgangen kan i stor grad tilskrives en betydelig høyere laksepris. Gjennomsnittsprisen for januar og februar i år var 46,90 kroner kiloen, mot 33,98 kroner kiloen for samme periode i fjor. I tillegg ser vi at rubelen har svekket seg cirka ti prosent mot dollaren siden begynnelsen av året og eksportkredittordningene har blitt strammet noe inn, sier Johnsen.
Den politiske situasjonen i Ukraina har blitt mer kaotisk de siste ukene, men utviklingen i den norske eksporten har vært omtrent som i det russiske markedet. Men spesielt februar var dramatisk, sett med eksportøyne, hvor totaleksporten falt med 60 prosent sammenlignet med februar 2013. For laks sin del falt eksporten med i overkant av 40 prosent, fra cirka 1.900 tonn til 1.100 tonn.
– Også her er det de økonomiske rammevilkårene som har forverret seg med en svekket lokal valuta. I perioden fra 1. januar til 13. mars ble den lokale ukrainske valutaen svekket med 12,5 prosent mot dollaren. Her er også en markant innstramming i eksportkredittordningene. Og en betydelig høyere laksepris bidrar også til å forverret dette markedet, sier Johnsen.
– Hva regner dere med vil skje de neste dagene og ukene i forbindelse med mulige reaksjoner fra europeiske side, der Norge deltar, mot Russland og den russiske politikken i det østlige Ukraina – vil dette ramme eksporten av laks og ørret?
– Det er for tidlig å spekulere i dette. Så langt er det de økonomiske rammevilkårene som gir de største utslagene på eksporten, sier Jan Erik Johnsen.