Høye fiskepriser og ditto etterspørsel stimulerer jakten på oppdrettsubstitutter for kveite og laks. Tidligere salgssjef i USA for Morpol og Marine Harvest, Jim Craig, tror på et kjempepotensial for den tropiske arten barramundi.
Verdensproduksjonen av barramundi vokser fort, men fra lave nivåer. Volumet er doblet siden 2006, og vil fortsette å vokse, ifølge FAO. Den største produsent er Taiwan som sto bak 24.000 tonn i 2011. Legger en til produksjon fra Malaysia, Indonesia, Thailand og Australia, var verdens samlede produksjon 69.000 tonn samme år, skriver nettavisen Undercurrent.
Jim Craig, tidligere leder for det amerikanske salget for både Marine Harvest og Morpol, er absolutt interessert i barramundi. Han er direktør for Fega Marikultura, en oppstartsbedrift innen oppdrett av barramundi offshore. Selskapet er støttet av den indonesiske mediemagnaten Sofjan Alisjahbana.
Fega selger barramundi over hele USA, og har planer om å øke sin årlige produksjon fra 1.500 tonn til 3.500 tonn. Selv om Craig innrømmer Fegas barramundiproduksjon er i sin spede begynnelse, sier han at det har stort potensial på grunn av den fundamentale kvaliteten på fisken.
– Det fine med barramundi er at de som prøver det liker det, sier Craig til Undercurrent.
Han gjør imidlertid et klart skille mellom fisk som er oppdrettet i saltvann og i ferskvann. – Når det oppdrettes i saltvann, som Fega gjør, er det en nydelig smak, og med gode oppskrifter kan det være spektakulært, sier Craig . – Det er en fisk som har reell mulighet, og Indonesia er et fantastisk sted å produsere det, mener han.
Arten er også rimeligere enn kveite, og selges idag for cirka seks dollar per pund for en bein- og skinnfri filet.
Konsernsjef i fiskeriselskapet High Liner Foods, Henry Demone, fremhever også barramundi som et godt substitutt for kveite – sammen med en annen høypris art, black cod.