Chiles påtroppende president om landets lakseoppdrett: – Det må være en grense for vekst

Nyheter
0

Etter at 99 prosent av valglokalene har telt opp sine stemmer, har Gabriel Boric vunnet 56 prosent av stemmene i presidentvalget. Med sine 35 år vil Boric bli Chiles yngste president noensinne.

Boric er hjemmehørende i Punta Arenas, helt sør i Chile, og gikk først inn i politikken i 2011, da han i løpet av det siste året av jusstudiet ble leder av utdanningsprotestene som lammet Chile.

Les også: 35 år gammel venstreaktivist vant presidentvalget i Chile

Etter at han så vidt tapte presidentvalgets første runde for den høyreliberale Jose Antionio Kast i november, har han moderert programmet og fornyet imaget sitt i et forsøk på å appellere til sentrumsvelgerne som nå har drevet ham inn i det høyeste embetet i landet.

I motsetning til sine dager ved fronten av protestene, velger Boric nå å presentere seg selv som ryddig, ydmyk og seriøs. Han har på seg blazer for å dekke tatoveringene sine.

– Jeg kommer til å bli president for alle chilenere, sa Boric i en korte TV-opptredenen med den sittende president Sebastián Piñera. – Jeg skal gjøre mitt beste for å mestre denne enorme utfordringen.

Boric, som tiltrer i mars, har vunnet stemmer fra motstandere av Chiles markedsorienterte økonomiske modell, som har bidratt til flere tiår med rask økonomisk vekst, men som også har skapt ulikhet.

Chiles påtroppende president, Gabriel Boric. Foto: Twitter/Gabriel Boric

Kjenner til laksenæringen
Under valgkampen tidligere i år lovet Boric å «begrave» den nyliberale økonomiske modellen etter general Augusto Pinochets diktatur og heve skattene for de «superrike» for å utvide sosiale tjenester, bekjempe ulikhet og styrke beskyttelsen av miljøet.

Han har lovet å desentralisere Chile, implementere en velferdsstat, øke offentlige utgifter og inkludere kvinner, ikke-binære chilenere og urfolk som aldri før.

Boric er godt kjent med laksenæringen fra sin hjemregion. Den nyvalgte presidenten har bedt om å evaluere de økonomiske og miljømessige konsekvensene av store næringer som lakseoppdrett. Han har uttrykt sin bekymring for den raske veksten av industrien i Magellan-regionen, hvor han selv er vokst opp.

Han har stemplet lakseoppdrett som en av de største forurenserne i Chile, og hevdet at industrien «har lagt igjen regningen for at deres handlinger skal betales av alles skatt».

– Jeg tror at lakseoppdrettsindustrien i Chile, som har hatt eksponentiell vekst de siste årene sør i landet, har vært tankeløs om sine feil, har Boric uttalt.

– Derfor forventer jeg at denne industrien, som genererer så mye sysselsetting, oppnår høyere standarder som er forenlig med å ta vare på miljøet, og la til at «det må være en grense for vekst.»

Sysselsetting på bekostning av miljøet
Han uttalte at en betydelig del av inntektene fra lakseoppdrett må forbli i regionene hvor produksjonen foregår.

– Det er ikke bare er å oppdrette, høste og eksportere. Vi kan også kan drive tilknyttet industri. Dette kan en permanent sysselsetting og jobbsikkerhet. Sysselsetting er utvilsomt viktig, men det kan ikke være på bekostning av miljøet vårt.

I et intervju i november gikk Boric igjen til angrep på lakseselskapene:

– Hvis de ikke er ordentlig regulert og desentralisert, vil det om noen få år utløses en sosio-miljøkrise, ettersom det er flere konflikter med lokalsamfunn og det vil ende opp med å gjøre sjøområdene i Patagonia til en ny offersone. For å unngå dette utfallet, kreves det en dyp endring i bransjen.