Chilensk rekyl

379

– Dere er ikke her for å vurdere oss, men for verdsettelsen av de norske oppdrettselskapene, sa Multiexport-sjef José Ramón Gutierrez med et avvæpnende smil, da han møtte norske journalister og analytikere i slutten av november. Men det er ikke de norske som har steget mest etter det.

Oppdrettsveteranen Gutierrezs serverte kommentaren under Cermaqs kaptialmarkedsdag i Puerto Varas i sørlige Chile. Det kunne virke som om Gutierrez var mer optimistisk med tanke på kursutviklingen til de norske enn de chilenske lakseaksjene. Halvannen måned etter er det imidlertid ikke de norske lakseselskapene som har styrket seg mest.

Det er utvilsomt de chilenske.

pv

På en illustrasjon utarbeidet av DNB Markets fremgår det helt tydelig hvilken eksplosiv utvikling de chilenske lakseaksjene har unnagjort de siste par-tre uker.

Mens norske lakseprodusenter har lagt bak seg tidenes mest innbringende år, har chilenerne slitt tungt. Det preget Gutierrez da han berettet om status i landets oppdrettsnæring i november. Men etter det har lusnivåene kommet ned, og en begynnende optimisme begynt å bre seg.

Aksjene har samme funksjon som kanarifugler i gruvene – de er et forvarsel på det som kommer. Den aller største av de chilenske lakseoppdretterne, AquaChile, har eksempelvis lagt på seg med 25 prosent den siste måneden.

Kilde: Bloomberg
Kilde: Bloomberg

For norske Cermaq, som har over halvparten av sin lakseproduksjon i Chile, er det av avgjørende betydning at fiskehelsen i landet bedres. Men enhver biologisk bedring vil naturlig slå enda hardere på dem som har hele sin oppdrettsproduksjon i landet.