Oppkjøpsmålet Cermaq er nå det av de norske børsoppdretterne hvor en får mest fisk for pengene. Forklaringen ligger i Chile.
Målt etter såkalt EV/kg, det vil si enterprise value (børsverdi + netto rentebærende gjeld – red. anm.) fordelt på antall kilo laksefisk, er det ingen av de norske oppdrettselskapene på Oslo Børs som er billigere enn storfisken Cermaq. Kun britiske The Scottish Salmon Company prises nå lavere enn Oslo-selskapet.
Hovedforklaringen til den lave prisingen per kilo fisk er selskapets tunge eksponering i problemregionen Chile. Cermaq gikk såvidt i pluss resultatmessig i Chile ifjor, og noterte seg for et driftoverskudd på beskjedne 0,4 kroner per kilo. Til sammenligning tjente selskapet 8,7 kroner og 8,9 kroner per kilo i henholdsvis Norge og Canada.
Chile er den klart største produksjonregionen for Cermaq. 53 prosent av selskapets 142.300 tonn laksefisk ble slaktet i Chile i 2013.
Differansen i lønnsomhet på fisk produsert i Chile kontra andre og mer innbringende regioner, gjør at Cermaq-aksjonærene må tåle en rabatt sammenlignet med andre oppdrettere. Den høyest prisede, målt etter EV/kilo, av oppdrettsaksjene på børsen er den rendyrkede færøyiske oppdretteren Bakkafrost. Bakkafrost er også den i sektoren som har hatt høyest inntjening (EBIT/kilo) de siste årene. EV/kilo speiler i stor grad EBIT/kilo – med unntak av Marine Harvest som nyter prispremie grunnet enestående likviditet.
Største aksjonær i Cermaq er den norske stat, som sitter på 59 prosent av aksjene. I den ventede eierskapsmeldingen fra regjeringen vil det trolig bli tatt initiativ til å selge ut statens aksjer i det nå rendyrkede oppdrettselskapet.