Konsernsjef Morten Vike i Grieg Seafood konstaterte i dag at de har nådd bunnen i Canada, mens lyspunktet er Skottland.
Investeringene til Grieg Seafood i Canada og Skottland har de siste årene vært grunnlag for mye hodebry hos konsernledelsen i Bergen. Hvis vi skal tro konsernsjefen, så er den tiden snart forbi der de utelukkende forteller om problemer i disse to landene.
– Vi slaktet uvanlig lite i Canada i fjerde kvartal, kun knappe 900 tonn, sammenlignet med 2.500 tonn i fjerde kvartal i 2012. Årsaken er at vi hadde uvanlig lavt smoltutsett i 2012, og vi vil også slite med dette i 2014. Vi fant furunkulose i en bygning i desember, og den er nå tatt ut, sier Morten Vike, som likevel har tro på at bunnen er nådd i Canada.
– Smoltutsettet i 2013 gikk som planlagt, og nå gjenstår å sette ut en halv million smolt i mai. Når det er på plass kan vi si hvordan 2015 blir. I år regner vi med å kunne slakte 7.000 tonn i Canada, vi har tro på at vi i 2015 kan slakte 15.000 tonn der, sier han.
Mens Canada er på sitt bunnivå er Skottland på vei opp igjen, mener konsernsjefen.
– Resultatet i Skottland er sannsynligvis det mest positive vi har å legge fram i dag. Vi har sett en vesentlig bedre situasjon på lus. Endringer i våre rutiner gjorde at lusesituasjonen bedret seg betydelig i høst. Men vi har fortsatt for mange runder med lusebehandling, det tar på fisken og det koster ekstra for hver runde, sier han.
Grieg Seafood opplevde høsten 2012 marerittet, da AGD plutselig dukket opp og selskapet ikke var forberedt på en slik hendelse.
– AGD har vært bedre i 2013 enn i 2012. Vi taklet AGD usedvanlig dårlig i 2012, så det skulle bare mangle at vi ikke klarte det bedre i 2013, sier Vike.
Men mens de fikk kontroll på beredskapen ute på mærene, fikk de i stedet et kjempeproblem med settefiskanlegget som de bygger i Shetland.
– Her må vi konstatere at det var dårlig prosjektstyring. Vi satte toget i gang før skinnegangen var på plass. Anlegget skulle stå klart i august, og vi satte ut rogninnlegget i juli. I fjerde kvartal måtte vi konstatere at anlegget ikke ble klart, og vi måtte ta toget av skinnene igjen, og ødelegge rogninnlegget. Dette har kostet oss mye, sier Morten Vike, som håper at settefiskanlegget vil stå klart snart, men denne gang blir det ikke noe rogninnlegg før anlegget er klart.