Amerikanerne spiser 45.000 hamburgere i minuttet. De sliter ikke med påståtte miljøgifter fra for høyt laksekonsum. Men de kunne sikkert studert nærmere hva de finner i burgeren.
I forrige uke var Dagbladets sommervikarer(?) fra seg av oppgitthet, siden Norges Sjømatråd ikke hadde varslet utenlandsmarkedet om faren med å spise laks mer enn to ganger i uken. Norge eksporterte laks «som om ingenting har skjedd», skrev Dagbladet.
Men hva spiser de egentlig i utlandet?
Dette varierer naturligvis fra marked til marked, men et stort matmarked som USA spiser blant annet ett kilo laks per capita i året. Til sammenligning spises det 45.000 hamburgere – hvert minutt – i det amerikanske markedet, ifølge nettstedet Fact.
«Den som vet hvordan lover og pølser blir lavet, får aldri mer en rolig natts søvn», sa Otto von Bismarck. Den gamle jernkansleren kunne like gjerne lagt til hamburgere.
For hva består burgerkjøttet av? Vel, kun 15 prosent er rent kjøtt. Resten er farse, fett, avskjær, brusk etc. vasket av skrog og bein med kjemikalier.
Hva så med bærekraft? Storfekjøtt har en fôrfaktor på 8:1. Dyret må altså konsumere åtte kilo gress, men også kraftfôr med korn, mais, raps og soya (industrielt produsert og sprayet med plantevernmidler) for å produsere ett kilo kjøtt. Ved fordøyelsen akkumuleres naturligvis miljøgifter åtte ganger i dyrefettet per kilo produsert kjøtt.
Det er altså karbonaden på burgeren. Det er før en har tatt på dressingen. Og servert pommes frites’en. Og Colaen.
Vi har vært inne på mattrygghet og bærekraft. Vi skal ikke begynne å telle kalorier. Da har Akersgatas skriking om farlig laks mer enn et snev av det bisarre.