Fagsjef i Norske Lakseelver, Erik Sterud, søker svar på hva som har forårsaket resistensutviklingen for lakselus i Nord-Trøndelag. Han stusser også over medias fremstilling om en akuttsituasjon: – En burde ha sett at dette kom, mener han.
– Man vet at medikamentell behandling fører til resistens. Bare en behandler ofte nok vet man at lusa blir resistent. For å utsette resistensutvikling er det to ting som er sentrale: Å sikre riktig terapeutisk dose og å sørge for hyppig rotasjon av lusemidlene, sier Sterud til iLaks.
– Det er grunn til å stille spørsmål: Har vi gjort behandlingen rett underveis, eller skyldes det klønete medikamentell behandling? Har alle oppdrettere i området fulgt lojalt opp den koordinerte behandlingen? Dette håper jeg at Mattilsynet sjekker.
Sterud stiller spørsmålstegn ved medias fremstilling av den desperate lussituasjonen i regionen.
– Det andre jeg stusser på i denne forbindelse, er inntrykket som skapes at dette er en akuttsituasjon. Jeg vet ikke havtemperaturene har vært der oppe, men det går en måned eller to fra larve utvikler seg til voksne lus. En burde ha sett at dette kom.
– Jeg skulle dessuten ønske at Lusedata hadde høyere oppløselighet enn fylkesnivå. Det burde være mer transparent så det er mulig å se hvor problemene faktisk er. Det er alltid interessant med tanke på villfiskens vandringsmønster, påpeker han.
Som fagsjef i organisasjonen Norske Lakseelver, er Sterud særlig opptatt av hvilke negative konsekvenser lusutviklingen har for villaksen.
– I forhold til mitt hjertesukk, ser det ut til på Lusedata at dette har vært et brukbart luseår. Man gjennomførte høstavlusning i fjor som ga et lavt lusenivå inn i vinterhalvåret, våravlusningen var vellykket og laksesmolten kom seg vel ut i år uten lus i motsetning til de tre foregående år. Men har en brukt kjemiske midler litt ukritisk? Har det vært en kunstig god situasjon der en kortsiktig har behandlet seg ut av problemene? Det trenger vi et svar på nå, sier han videre.
– Ved å gjøre ting rett kan en utsette resistensutviklingen, men det vil alltid være et resistensspøkelse som henger over næringen så lenge man er avhengig av medikamentell behandling.
Litt lenger nord på kysten, i Brønnøysund, har det nå vært utprøving av det nye lukkede anlegget til AquaDesign. Vikna-oppdretter Sinkaberg-Hansen har allerede bestilt et anlegg.
– Ja, og det er jo morsomt. Der skal Sinkaberg-Hansen ha honnør. De er seriøse og ser dette som en mulighet til å produsere lusefritt i et lusebelastet område. Det at Sinkaberg-Hansen ønsker å prøve ut lukkede anlegg er utrolig gledelig, avslutter Sterud.