Dagens prisbyks markerer et brudd med lakseprisbanen to år tilbake. Både 2011 og 2013 hadde eventyrlige spotpriser i første halvår. 2011 så en brutal markedskollaps, med et prisfall på 59 prosent. Det skjer neppe i år.
Både 2011 og 2013 åpnet forrykende. Begge år har vist laksepriser opp mot midten av 40-tallet. Da spotprisene i mai i år begynte å falle, var det ikke få laksekjøpere som straks advarte mot en gjentagelse av prisraset i 2011. Den gang falt prisene over 26 kroner kiloet på 28 uker. Prisfallet var på formidable 59 prosent – en episk priskollaps en verken har sett før eller siden i laksehistorien.
Ser en nærmere på prisparalellen, kan en merke seg at i slutten av juni 2011 var mesteparten av fallet unnagjort. Prisene per 21. juni 2013 ligger nesten nøyaktig 20 kroner høyere enn samme tid i 2011.
Tilbudssiden ser også ganske annen ut i 2013 enn i 2011. I 2011 var det en dårlig skjult hemmelighet at chilenske oppdrettere hadde rikelig av slaktefisk klar, det første virkelig store utbudet derfra etter ILA-krisen få år før. Etter at Chile de facto hadde brakklagt hele kysten, var fisken både sunn og hadde høy snittvekt. Samtidig var industrikundene slitne av halvannet år med priser høyt oppe på 30-tallet.
I år har chilenerne slaktet jevnt, og de etterhvert sedvanlige utfordringene med fiskehelse har igjen blusset opp i på den latin-amerikanske vestkysten. Dette har tvunget mange oppdrettere til å ta ut småfisk, og dermed gi slipp på muligheten for å fôre opp ekstra salgsvolum. Lite tyder på et tilbudssjokk derfra i år.
Heller ikke i Norge ligger det an til noe tilbudssjokk. En ekstremt kald vinter og vår har satt både fôring og tilvekst skarpt tilbake. Dette er forøvrig ikke et særnorsk problem, men snarere noe som har rammet hele Nordsjøbassenget. Så dårlig stilt er det at norske oppdrettere heller holder igjen fisk, for å fôre de opp noen hekto, enn å selge ut småfisk under 40 kroner.
Trusselen for priskollaps ligger med andre ord i vesentlig større grad på etterrpørselssiden enn på tilbudssiden denne gangen. Per idag er det knapt et røykeri i Europa som kan kjøpe et eneste kilo med fisk – og tjene penger på det ved videresalg til en supermarked- eller cateringkjede. Dagens fasit er 15-20 kroner i tap per kilo. Alternativet til fiskekjøp er permitteringer, lang sommerferie og kanskje til og med opphør av forretningen.