Genetikk og avslarbeid vil spille en nøkkelrolle i kampen mot sykdommer og lus i årene fremover. – For oss som genetikkselskap er det viktigste å være der genetikk kan bidra til kundene våres ønsker, sier Thoralf Solberg i SalmoBreed.
– Den genmarkøren som vi hadde til IPN, den var ekstremt effektiv. Jeg tror på de fleste egenskaper må en akseptere at det tar lenger tid. Avlsarbeid er mer langsiktig på de fleste egenskaper, sier Solberg til iLaks. Han er salgs- og markedsansvarlig i avlselskapet SalmoBreed.
Solberg mener genetikk spiller en avgjørende rolle i moderne matproduksjon.
– Ser du på annen stor produksjonen av husdyr, som gris og kyr, så er genetikken viktig. Den er helt essensiell. Den som har hånd om genetikken i slike bransjer, den har ofte ganske stor makt. Derfor tror jeg også det er viktig for oppdrettselskaper i Norge at det finnes alternativer, at ikke alt er in-house, sier han, og viser til store børsnoterte som kan være «lukkede» systemer.
– Det kan fort skape avstand til kundene, tror han.
– Vi må være flinke å se fremover, og få tak i hva som vil være viktig for våre kunder om fem år. Ut i fra hva vi ser idag er viktig om fem år – og jobbe med det, sier han.
iLaks treffer Solberg på en regntung dag på Bolaks’ stamfiskanlegg Nystølen Sundfjord i Fusa i Hardanger. Bolaks og SalmoBreed har et nært samarbeid på avl. Idag er det stryking av rogn som står på programmet.
Solberg viser til utviklingen i amøbisk gjellesykdom (AGD).
– Hadde vi tatt signalene fra sommeren, så kunne vi vurdert AGD som uviktig. Og så dukker det opp igjen. Det tar en stund før vi på avl kan bidra til direkte i næringen, sier han, og legger til at SalmoBreed jobbet med lus siden 2008.
– Vi ser tydelig forskjell i familiene våre i en test i forhold til hvem som får lus og hvem som ikke får lus. Det er store forskjeller, sier Solberg med trykk på store.
Solberg får støtte fra Richard Markhus. Han er stamfiskansvarlig i Bolaks
– Det er viktig å trygge produksjonen til kundene våre, de som er avhengige av oss. Det er det vi gjør, kommenterer Markhus.