Blom Fiskeoppdrett fikk eksotisk mediebesøk på tirsdag.
– Nå er det ni til ti grader i sjøen, sier Håvard Tennebø. Han er controller i Blom Fiskeoppdrett og styremedlem i Young Fish. – Tilveksten øker med temperaturen – opp mot 18 grader – da avtar den, legger han til.
– Laksens temperatur er alltid den samme som vannet. Den bruker ikke energi på oppvarming. Det er ekstremt effektiv matproduksjon, sier han. – For ett kilo fôr får en nær ett kilo kjøttvekt, sier Tennebø, og fanger med det oppmerksomheten fra de lyttende journalistene.
25 spanske journalister har funnet veien til Bloms oppdrettslokalitet Ljøsøy, på en reise i regi av Norges Sjømatråd. På noe som for dem fortoner seg som like eksotisk som et okseløp i Pamplona for oss.
Lokaliteten ligger på øst for Øygarden. Gradestokken viser 20 grader.
På andre siden av Hjeltefjorden ligger Herdla kirke med Meland i bakgrunnen. Hurtigruten siger forbi. En rødlakkert kystfiskebåt leverer levende sjøkreps til den nært forestående lunsjen.
Fôrpellets spyles ut gjennom fôrkanonene. Glupsk laks plasker rundt i merden.
– Jeg tipper denne er over tre kilo, sier Martin Blom, og peker på laksen som kjemper om fôret. Martin er onkel til daglig leder Øyvind Blom i Blom Fiskeoppdrett, tredje generasjons fiskeoppdretter.
– Selskapet ble startet av min bestefar i 1971. Vi er et lite familieeid oppdrettselskap i Norge, forteller Øyvind Blom under en kort presentasjon inne i fôrflåten.
Alt er relativt. Med 7,5 konsesjoner bør «lille» Blom Fiskeoppdrett være i rute til en omsetning på henimot 400 millioner kroner i år. Det er penger det også.