Bekkeli ut mot skatteforslag: – Dette er ikke penger vi har i madrassen

Nyheter
0

Oppdrettsprotest mot nytt skatteforslag.

Onsdag ble det kjent at Gulen-oppdretter Ola Braanaas velger å flytte til skatteparadiset Bø i Vesterålen for å redusere skattetrykket som følger regjeringens budsjett-kompromiss med SV.

– Min skatt firedobles neste år, noe som betyr at jeg må betale mer enn 700.000 kroner i skatt ekstra hver eneste uke. Av dette kommer over 80 prosent som følge av at selskaper som Firda Seafood på papiret får en kunstig og ekstremt høy verdi, sa Ola Braanaas.

Les også: Braanaas-flytting er en gavepakke til skattehungrige SV

Markedspris
Det nye skatteforslaget rammer familieeide, ikke børsnoterte oppdrettsselskaper hardt. Forslaget som ligger inne i statsbudsjettet, går ut på at verdiene av konsesjonene skal verdsettes til markedspris. Markedspris for matfiskkonsesjoner i Norge idag er rundt 200 millioner kroner – per stykk.

En annen oppdretter som reagerer på skatteforslaget er Ken Rune Bekkeli, oppdretter i Salaks.

Salaks’ lokalitet i Harstad/Skjellesvika. FOTO: Dina Bekkeli

– Lønnsomheten vår forsvinner hvis du ser på det gjennomsnittlige overskuddet de siste ti årene. Dette er ikke penger vi har i madrassen. Vi har ikke tatt ut en krone i utbytte frem til nå, annet enn for å betjene skatt. Dermed tærer det på egenkapitalen som vi skulle brukt til å trygge arbeidsplasser og skape nye, sier Bekkeli til Dagens Næringsliv.

Nå er investeringer på over en milliard kroner satt på vent, mens det drives intens lobbyvirksomhet fra bransjehold for å stoppe forslaget.

Slik ser Salaks for seg at milliardprosjektet FjordMax skal se ut. Illustrasjon: NSK Ship Design
Realisere
– Den biologiske risikoen er vi vant med, men dette blir vanskelig å dekke inn løpende. Vi kan ikke sette selskapets aktiviteter på spill. Først når man velger å realisere verdien, vil rettigheten bli til penger som kan disponeres til luksus, sier han til DN.Bekkeli sier at Finansdepartementet foreslår å oppheve en praksis der det ikke blir krevet formuesskatt for fiskeri- og oppdrettstillatelser ervervet før 1998. Forslaget er begrunnet i at dagens praksis favoriserer skattytere som eier eldre tillatelser fremfor nyere. Bekkeli mener forslaget bidrar til ulikheter, fordi utenlandske eiere ikke rammes av den foreslåtte skattleggingen.

Som et illustrerende eksempel påpeker han at børsnoterte Mowi har 75 prosent utenlandske eiere.