Braanaas flytter til Bø for å spare formueskatt: – Dette er penger som må tas direkte fra driften

Nyheter
0

Vil ikke tappe Firda-konsernet.

– Når det blir en byrde for selskapet at jeg blir boende her, da flytter jeg bare. Jeg kan ikke bli selskapets verste fiende, sier Ola Braanaas til E24.

Gulenoppdretteren bor idag på sin egen øy, Svinøyna, som ligger sentralt plassert i kjernen av Firda Seafoods oppdrettsvirksomhet og en kort båttur til slakteriet på Byrknesøy.

Ifølge E24 vil Braanaas og familien flytte til Bø i Vesterålen, «Norges Monaco», for å spare skatt.

Nedrent
iLaks har kontaktet Braanaas med spørsmål om han faktisk skal flytte eller om dette er et politisk utspill.

– Jeg er nedrent. Sender deg en pressemelding nå, skriver han i en sms til iLaks.

Braanaas er eneeier i Firda Seafood, som eier 13,5 matfiskkonsesjoner. Ifølge Kapital er han god for 3,6 milliarder kroner. Firda Seafood omsatte for 1.516 millioner kroner i 2020, og satt igjen med et resultat før skatt på 218,7 millioner kroner.

Firda-eieren har med sine rådgivere anslått at regjeringens nylig foreslåtte skatteendring i vil tredoble hans private skatteregning i form av formuesskatt og utbytteskatt, til 47,5 millioner kroner. For å betale formueskatt må Braanaas hvert år ta ut utbytte fra bedriften.

Byrde
– Det er ikke synd på meg, men dette er penger som må tas direkte fra driften og utviklingen av Firda Seafood-konsernet. Over natten er jeg og det lokale eierskapet blitt en stor byrde for selskapet, arbeidsplassene og verdiskapingen lokalt i Gulen, sier Braanaas til E24.

Ved i stedet å bosette seg i «skatteparadiset» Bø, med landets laveste sats på kommunal formuesskatt, anslår han å spare nesten 31 millioner i skatt hvert eneste år. Flere investorer, deriblant Bjørn Dæhlie, Einar A. Sissener og Kristian Adolfsen har tidligere meldt flytting til Bø. Langrennsesset Dæhlie har senere solgt huset og flyttet tilbake til Østlandet.

Braanaas mener at børsnotering eller salg av bedriftene er eneste løsning for selskaper langs hele kysten.