Bekjemper fedme med laks

1117

Sammensetningen av et måltid kan påvirke fettfordøyelse og metthetsregulering. En fersk doktorgradsavhandling viser at kombinasjonen laks, brokkoli og bygg-gryn kan bidra til å forebygge fedme.

Livsstilssykdommer som følge av overvekt er en økende, global utfordring. Men framfor å ta i bruk slankepiller for å hindre at vekten kryper oppover, kanskje et riktig sammensatt måltid kan gjøre jobben? spør Universitetet på Ås på sine hjemmesider.

– Ja, et riktig kosthold kan ha bedre og mer bærekraftig effekt. Viktige vitaminer og mineraler får en ikke gjennom slankepiller. Derfor kan en tilnærming være å finne fram til måltidssammensetninger som påvirker fettfordøyelsen. På denne måten kan vi også påvirke metthetsfølelsen, sier Kristi Ekrann Aarak, stipendiat ved Institutt for Kjemi, Bioteknologi og Matvitenskap ved UMB.

Vil du hjelpe kroppen å ta opp de sunne fettsyrene i laks? Da bør du velge brokkoli og bygg som tilbehør. I tillegg holder du deg lenger mett.
Vil du hjelpe kroppen å ta opp de sunne fettsyrene i laks? Da bør du velge brokkoli og bygg som tilbehør. I tillegg holder du deg lenger mett. Foto: Shutterstock

 

”Det sunne måltid”

Hun disputerer 6. desember med avhandlingen ”Release of fatty acids from salmon oil and muscle during in vitro digestion – impact of a meal composition”. Doktorgradsavhandlingen er en del av UMB og Nofimas forskningsstudie ”Det sunne måltid”. Der er målet å få økt forståelse for samspillet mellom kosthold og fordøyelses- /immunsystemet. Forskerne studerer om mat basert på utvalgte tradisjonelle råvarer kan påvirke utvikling av livsstilssykdommer som fedme og mulige risikofaktorer som hjerte- og karsykdom og diabetes 2, skriver UMB.no.

Viktig tarmforskning
Aarak har studert hvordan fordøyelsen av fett fra laks påvirkes av et måltid som også inkluderer, brokkoli og bygg. Dette er alle ingredienser som inngår i ”Det sunne måltid”-studien. Aaraks avhandling er basert på studier i laboratorium der fordøyelsesenzym fra gris og mennesker er brukt.

Et hovedmål med Aaraks doktorgrad har vært å studere fordøyelsen av fett og frigivelse av de flerumettede fettsyrene EPA og DHA fra lakseolje og laksemuskel. Dersom tilgjengelighet måles i tarmen, og ikke kun i blodet, ser en da de samme resultatene?
– Det er tidligere vist at DHA tar en annen vei gjennom blodet enn EPA, noe som kan gjøre det vanskelig å måle opptak ved form av en blodprøve. Når forskningen i liten grad har vært konsentrert om tarm, kan en dermed ha oversett en viktig del av prosessen, forklarer Aarak.
Hun forteller at det er stor interesse for UMBs forskning om sammenhengen mellom matinntak, fordøyelse i tarm og helse.
– UMB har tilgang til humane fordøyelsesenzym. Ett av funnene i min doktorgradsavhandling er at det humane enzymsystemet har en høy evne til å frigjøre Omega-3 fettsyrer, sier Aarak.

Kristi Ekrann Aarak disputerer 6. desember med doktorgradsavhandlingen 'Release of fatty acids from salmon oil and muscle during in vitro digestion – impact of a meal composition”.
Kristi Ekrann Aarak disputerer 6. desember med doktorgradsavhandlingen ‘Release of fatty acids from salmon oil and muscle during in vitro digestion – impact of a meal composition”. Foto: Privat

 

Kan påvirke tilgjengeligheten av fett i tarmen
Dersom du sammen med laksen også legger andre matvarer som inneholder såkalte bioaktive komponenter, kan du bidra til å påvirke opptaket av fettsyrene. Men er det likegyldig hva du legger på tallerkenen?
– Nei, studien min viser for eksempel at proteinet i laksen ikke påvirket fettfordøyelsen. Brokkoli og bygg hadde begge positiv påvirkning, men i noe ulik grad. Dette indikerer at det er spesifikke komponenter i disse råvarene som påvirker fettfordøyelsen, forklarer hun.

Videre forskning vil kunne avdekke hvordan andre matingredienser kan påvirke fettfordøyelse, potensielt også metthetsfølelsen. Men foreløpig er det altså mye som tyder på at kombinasjonen laks, brokkoli og bygg både er sunt og gir en god metthetsfølelse.