Austevollinger med makt

446

Når Erna Solberg skulle finsikte statssekretær til fiskeriministeren og politisk rådgiver til næringsministeren, trengte hun ikke reise så langt. Hun kunne bare ta fergen til Hufthamar. Til fiskeri- og havbrukskommunen Austevoll.

Ute i skjærgården sørvest for Bergen er det rikelig av kompetanse om både fiskeri, havbruk, butikk og næringspolitikk. Det finnes neppe en kommune i Norges land med høyere tetthet mellom oppdrettsanleggene enn Austevoll. Så tett ligger anleggene at en nærmest kan gå tørrskodd fra holme til holme. Men det er ikke bare laks og ørret der ute. Sammen med Herøy kommune på Sunnmøre dominerer Austevoll eierlisten over landets ringnotkonsesjoner.

De er ikke mange. Kun 4.856 innbyggere ved siste vareopptelling. Men de er flinke. Det spesielle med Austevoll-miljøet er at det kombinerer fiskeri- og havbruk. Her er ikke enten eller, men både og. Her ser en dette som en samlet verdikjede, som er gjensidig avhengig av hverandre.

Kommentar: Aslak Berge
Kommentar: Aslak Berge

Det er ut av dette miljøet Morten Storebø (30), politisk rådgiver for næringsminister Monica Mæland, og Amund Drønen Ringdal (34), statssekretær for fiskeriminister Elisabeth Aspaker i stiger. De er unge og talentfulle, men fortsatt ganske ubeskrevne blad i denne sammenheng og arena.

Navnene Storebø og Drønen avslører hvor de kommer fra. Dette er navn som er beslektet med navn som Halstensen, Møgster og Stangeland – som har preget norsk fiskeri og havbruk i flere tiår. Ja, i denne sammenhengen kan en like gjerne ramse opp navn som Austevoll Seafood, Sjøtroll, Erko Seafood, Br. Birkeland, Halstensen og Hordafôr.

Enn så lenge skal Storebø og Drønen Ringdal jobbe i hvert sitt departement. Men fiskeri- og kystdepartementet og Nærings- og handelsdepartementet legges ned 1. januar 2014. Da dannes det nye og mektige Nærings- og fiskeridepartementet. Departementsfusjonen er i tråd med både Høyres og Fremskrittspartiets kjepphester om forenkling og nedbygging av byråkratiet. Dette er et modig trekk, og det gjenstår å se om de lykkes.