AquaChile CEO: – Vil ikke vokse de neste tre til fem år

342

Den nyansatte konsernsjef i AquaChile, Alfonso Marquez de la Plata, mener chilenske oppdrettere heller bør fokusere på egen produktivitet og konkurranseevne enn å vokse. – Dette er en supersykel, sier han.

AquaChile estimerer en omsetning på 592 millioner dollar i 2013. Selskapet er med det den største oppdretter i Chile, og har i tillegg en betydelig oppdrettsproduksjon av den tropiske fiskearten tilapia i Mellom-Amerika. AquaChile en børsverdi på 554 millioner dollar.

– Vi gikk på børs i det gyldne år 2011, sier selskapets konsernsjef Alfonso Marquez de la Plata under en presentasjon i Puerto Varas. AquaChile guider et slaktevolum 104.000 tonn laksefisk og 24.000 tonn tilapia i 2014.

– Reguleringen var nyttig i etterkant av ILA-krisen, nå er den mer av en fartsdump. Problemet er at istedenfor å gi mer fleksibilitet, har den gjort næringen mer rigid. Dette gjør alle våre jobber usikre, sier han.

Han snakker raskt og gir inntrykk av å være en selger. Denne saken engasjerer ham.

– Dette gir ikke merverdier, sier han. – Vi har mistet vår konkurranseevne.

– Vi designet våre soner på en ikke-optimal måte, sier han og utdyper: – Problemet er for mange lisenser som ligger for nære hverandre. Tetthet er en sentral del av problemet.

Han er klar på hva han mener kan være en vei ut av dette.

– Koordinasjon er en nøkkel. Jeg snakker ikke om karteller, jeg snakker om koordinasjon. Vi trenger konsolidering i Chile. Vi mangler det for å koordinere næringen. – Vi prøver å drepe hverandre i hvert eneste marked vi deltar i.

– Det å være fra et land som er i den sørlige del av ingensteds, gjør det viktig å være ydmyk og lære, sier han og peker på behovet for å tilegne seg ny kunnskap om lusbekjempelse.

– La oss ikke fokusere på vekst, men heller på konkurransekraft.

– Vi tror ikke næringen vil vokse de neste tre-fem år. Dette er en supersykel, sier han, og legger til med hensyn til lønnsomhet: – Vi har en tendens til å komme tilbake ganske fort.

Marquez de la Plata legger til at han tror på fusjoner, men ikke oppkjøp i Chile i tiden fremover. – Valuation kicker inn, og oppkjøp vil bli mye vanskeligere i Chile.