Alle eggene i en kurv

759

– Bakkafrost har all sin aktivitet på Færøyene, derfor vil markedet reagere når et virus dukker opp i dette området, sier analytiker Kolbjørn Giskeødegård i Nordea Markets. Aksjen fikk hard medfart mandag, men Giskeødegård frykter ikke at ILA-funnet vil påvirke selskapet i nevneverdig grad.

Bakkafrost fikk stryk på Oslo Børs mandag. Da handelen ble avsluttet for dagen, var aksjen ned 4,6 prosent.

– Markedet blir veldig nervøst når slike meldinger kommer, som den som Bakkafrost sendte ut sent søndag. Man blir minnet på den biologiske risikoen som denne bransjen har, og da reagerer noen ved å selge, sier Giskeødegård.

– Man reagerer også fordi Bakkafrost har samlet all sin aktivitet på Færøyene, og vil derfor være ekstra utsatt i en situasjon som denne, legger han til.

Han tror likevel at reaksjonene vil begrense seg. Han viser til at det har skjedd mye innen oppdrett på de siste 10-15 årene, og situasjonen på Færøyene er en helt annen i dag enn den var da de første utbruddene på Færøyene kom i 2001.

– Det man har funnet i Selatrað er ILA-smitten, ikke utbrudd. I 2001 var situasjonen den at man ikke oppdaget sykdommen før man fant død ILA-syk laks i mærene. Denne gang er ingen fisk død, og mesteparten er slakteklar, sier han.

– Situasjonen kan sammenlignes med det vi har sett i Chile. Vi så samme reaksjon da det første ILA-utbruddet kom i Chile, etter den store ILA-katastrofen. Da ble selskapene straffet på børs, men siden har de hatt et par andre utbrudd i Chile, uten at disse har påvirket kursen spesielt, sier analytikeren.

Han sier at det som taler til fordel for færøyske oppdrett i det aktuelle tilfellet, er at viruset er funnet tidlig, og at det er stor fisk har fått påvist ILA.

– Bakkafrost var i gang med å slakte fisken da man oppdaget ILA-viruset, og fisken er over fem kilo og slakteklar. Det er ikke et utbrudd, det er bare snakk om at man har funnet viruset på et tidlig stadie, sier Giskeødegård, som tror at dette er en begrenset hendelse for selskapet.

– Vi vet at det er en biologisk risiko knyttet til oppdrett, og vi vet at ILA finnes i alle oppdrettsregioner, men vi vet også at ILA er mulig å håndtere. Og jeg ser ikke noen grunn til at man ikke skal klare det på Færøyene, fordi fiskehelsesituasjonen i færøysk oppdrett er meget god, og det i seg selv begrenser muligheten for at dette skal spre seg.  Derfor tror jeg at denne hendelsen kun i begrenset grad vil påvirke selskapet, sier Giskeødegård.