– Aldri vært aktuelt å selge

1522

– Her skal vi levere leppefisk i morgen. Fra Vega og hit har vi anlegg, sier Aino Olaisen idet hurtigbåten Steigtind passerer like forbi Nova Seas oppdrettsanlegg på Sør-Arnøy. Den nye generasjon Olaisen er klippefast i sin langsiktighet som Nova Sea-eier og Lovund-patriot.

Lokaliteten på Sør-Arnøy er den nordligste i Nova Sea-systemet. Oppdrettslokaliteter over hele Helgeland betjenes av selskapets storslakteri på Lovund. Olaisen anslår et slaktevolum på 46.000 tonn, inkludert slakt for andre, for 2012. Nova Sea har selv 33,3 laksekonsesjoner. Det kvalifiserer til milliardomsetning med god margin.

Aino Olaisen er styremedlem i Nova Sea, og daglig leder i holdingselskapet Vigner Olaisen som er hovedaksjonær med 51 prosent av aksjene i Nova Sea.

007

1. juli 2011 døde hennes far, Steinar Olaisen. Han var en av de virkelig store pionérene i utvikling av fiskeoppdrett i Nord-Norge.

– Han og Hans Petter (Meland – red.anm.) var de første nord for Trondheim som startet med lakseoppdrett. Forskerne var kritiske, de mente det var for kaldt. Men pappa og Hans Petter resonnerte at flere av de største lakseelvene ligger i Nord-Norge og ville satse. Og det har gått bra. Idag er det Nord-Norge som er vekstområdet for oppdrett. Samtidig er det store avstander mellom anleggene. Jeg tror Nordlandskysten er 25 prosent av norskekysten.

– Marine Harvest sitter, direkte og indirekte, på en eierposter på nær 48 prosent av Nova Sea. Har de gitt noen signaler i forhold til om de ønsker å kjøpe seg opp eller eventuelt selge seg ned i Nova Sea?

– Jeg har ikke hørt fra dem om det. Vi har et godt samarbeid med Maine Harvest, selv om det nå kun er eierskapsmessig. Jeg synes Marine Harvest har vært en god eier i en årrekke. De har vært med i snart 20 år. De kom inn som Hydro Seafood. De leverte smolt og solgte fisk for oss, slik startet samarbeidet, forteller hun. Utover samarbeidet på oppdrett av rognkjeks, har Nova Sea og Marine Harvest idag ikke et forretningsmessig samarbeid.

– For meg har det aldri vært aktuelt å selge. Med hånden på hjerte. Det gir meg så mye, for å bruke en forslitt klisjé; å gjøre en forskjell. Hvis jeg skulle sitte på Bahamas og slappe av, ville jeg kjede meg. Det er ikke penger som har vært min drivkraft, sier hun med en oppriktighet det er vanskelig å tvile på.

Nova Sea er hjørnesteinen i Lovund-samfunnet. Selskapet har blant annet finansiert squashbane, hvit sandstrand, flerbrukshall og boliger til de ansatte. Lakseoppdretteren spiller en aktiv og helt avgjørende rolle i dette lokalsamfunnet i havet nordvest for Sandnessjøen.

– Det er kjempeartig. Jeg er fryktelig glad i området her. Det er her ressursene ligger, så hvorfor skulle ikke det gå? Vi ligger jo midt i området. Vi har nærheten til fabrikken, i dette tilfellet havet, påpeker hun.

– Det er et stort ansvar, men det er ikke noe jeg tenker på og som som tynger meg hver dag, men jeg føler meg jevnt over utrolig priveligert.

Aino er samboer med administrerende direktør Odd Strøm i Nova Sea.

– Vi ble sammen sommeren 2007. Han sa en gang «Æ ælske dæ, men æ fløtte ikkje til Lovund», ja, det kan du sitere, for det sa han i en 17. mai-tale han holdt på Lovund en gang. Så bodde jeg og sønnen Anker med han i Bodø ett år. Så sluttet Karsten Nestvold. Onkel Bjørnar spurte om Odd var interessert. Han søkte og fikk jobben i 2009.

Nova Sea har gjort to oppkjøp i løpet av de siste månedene. Olaisen sier likevel at selskapet ikke er på aktiv jakt.

– Vi er ikke på oppkjøpsjakt. Vi er ikke offensive, er ikke ute og byr. Men dukker det opp interessante muligheter i området rundt oss, vil vi selvsagt vurdere det.