De har aldri hatt sykdom, bruker ikke medisiner, kjemikalier eller vaksiner. Sigerfjord Fisk satser på oppdrett av ishavsrøye.
Ishavsrøye er lite kjent som oppdrettsfisk, men markedet er i vekst. Røye er mest kjent som en ferskvannsfisk, men det satses på den anadrome røya som tåler sjøvann, men får tilført ferskvann i oppdrettsmerdene. Siden 2011 har markedet i Norge doblet seg.
– Siden vi startet i 1991 har vi faktisk aldri hatt sykdom. Vi bruker ikke medisiner, kjemikalier eller vaksiner, for vi har ikke lakselusproblem, sier Trond Geir Reinsnes, administrerende direktør i Sigerfjord Fisk til NRK
Merdene ligger i saltvann, men blir tilført ferskvann. Det er dette som gjør at fisken ikke har problemer med lakselus. Lakselusa tåler nemlig ikke ferskvann.
– Oppdrettslaksen går mellom et og to år i havet, og får derfor lett problemer med lakselusen. Vi har røya i saltvann to måneder i året, før vi tar den inn i presenningsmerder hvor vi tilfører ferskvann. Da kvitter den seg med det den måtte ha fått av lus, og det blir ikke noe problem, sier Reinsnes.
Siden Sigerfjord Fisk startet opp i 1982 har den vokst, og i dag står bedriften for nærmere 70 prosent av ishavsrøyeoppdrett i Norge.
– Jeg er en av pionerne. Jeg startet med røye i 1982, og dette ble et rent røyeanlegg i 1991. Siden da har jeg hatt 60 – 70 prosent av Norges produksjon av røye. Men det er ikke stor produksjon sammenlignet med ørret og laks, sier Trond Reinsnes.
Selskapet satser hardt på markedet i Norge.
– De fleste kundene våre har vi der det er mest folk. Vi har satset mest på Østlandet, men selger også stadig mer på Sørlandet, og i Stavanger og Bergen. Vi har greid å doble det norske markedet, sier han videre.
Selv om produksjonen har doblet seg siden 2011 er det fortsatt svært lite sammenlignet med de store oppdrettsfiskene.
– Det går ikke an å sammenligne, det er enormt mye mer laks enn røye, sier Reinsnes.– Jeg har tro på fortsatt vekst, men så langt tror jeg ikke det er mulig å komme. Produksjonskostnadene på røye er mye høyere, og det tror jeg de alltid vil være, sier han.
– En laks blir på ett til to år en fire – fem kilo. På samme tid blir røya bare 700-800 gram, så det er mye dyrere. Men den er magrere i kjøttet, laksen har over dobbelt så mye fett som røya, sier Reinsnes.