– Det er ikke sunt å bare spise fisk, men det er heller ikke sunt å bare drikke melk, sier Marine Harvests Alf-Helge Aarskog. Han avviser både barneleger, miljøvernere og andre oppdrettsmotstanderes aversjon mot kjernesunn oppdrettslaks.
Marine Harvest produserer fem millioner laksemåltider – per dag. – Vi produserer roughly en av fire laks i verden idag, sier bergensselskapets konsernsjef Alf-Helge Aarskog.
– FN sier at fiskeoppdrett må tilføre 40 million tonn mat de neste tiårene.
Han snakker seg varm. Dette temaet er tilsynelatende noe av det som engasjerer han mest. Miljø, bærekraft, fiskehelse, sunn mat og klima. Alt henger sammen.
– Haukeland Sykehus har mange flinke leger, men ikke alle kan like mye om fisk. Det er ikke sunt å bare spise fisk, men det er heller ikke sunt å bare drikke melk. Poenget er at en har et variert kosthold – og spiser mer fisk, sier han med et dårlig skjult spark til barnelege og oppdrettsmotstander Anne-Lise Bjørke-Monsen.
– Faktum er at fisk er noe av det sunneste en kan spise.
– X-faktoren med laks? Dette er en unik pakke med mat med mange helseeffekter, han senker stemmen og har Kongesalen på SAS-hotellet på Bryggen i Bergen i sin hule hånd.
Han avviser at oppdrettsnæringen er en trussel mot miljøet.
– Den eneste måten vi kan drive videre på er at vi ikke forurenser, understreker han. – Det er klart vi har kritikere i Bergen som driver etter en annen standard, men du skal ikke tro på alt du leser i avisen. Det er viktig å undersøke også bak påstandene i media, avslutter han.