– En håpløs strategi

751

Alf-Helge Aarskog avviser tanken å ta all lakseproduksjonen på land. – Bærekraft er ofte brukt i en for lite utvidet sammenheng når vår næring kritiseres. Da handler det om villaksen og hvor mye proteiner som går med til produksjonen pr. kilo fisk. Faktum er at lakseoppdrett er den mest effektive måten å utnytte protein på i fremstilling av mat til oss mennesker, sier Marine Harvest-sjefen.

– Å flytte alt på land er en håpløs strategi, arealmessig, økonomisk og for miljøet. Mange snakker om å ta laksen på land, men ingen kommer på ideen om at griseavl skulle skje til sjøs. Fisken bør vokse opp i sitt naturlige miljø. Så må jeg føye til at vi jobber med å teste ut lukkede anlegg i sjøen. Rømning av fisk skal ikke skje av hensyn til villaksen. Samtidig er det tap av store verdier for oss som driver med oppdrett, sier Aarskog i et intervju i Bergens Tidende.

Aarskog har jobbet med laks siden 1985.

– Da hadde jeg sommerjobb, og tenkte at dette var en fremtidsrettet næring. Senere ble det utdannelse innen faget og jeg var bevisst på å jobbe i så mange forskjellige deler av industrien som mulig. Senere kom det tilbud om lederjobber, der jeg takket ja til de som var av interesse. Når denne muligheten kom, valgte jeg å skifte jobb.

– Hva er den største utfordringen for Marine Harvest i årene som kommer?

– Det viktigste blir å gjennomføre de planene vi har lagt. Strategien er, i tillegg til lakseoppdrett, å satse på fôr og bearbeiding av fisk. Vi bygger en ny fôrfabrikk i Bjugn for 800 millioner som skal stå ferdig neste år. Så har vi kjøpt oss opp i bearbeidingsindustrien og skal videreutvikle satsingen der. Det blir laksen som fortsatt står i sentrum de neste to-tre årene. Deretter er vi klare for å se på eventuelle andre fiskearter.

Aarskog sier han spiser laks i en eller annen form så godt som hver dag.

– Langt over anbefalt mengde altså?

– Med hensyn til anbefalt mengde er vel problemet at vi spiser for lite fisk. Det tiltrådte er å spise fisk to til tre ganger pr. uke, noe altfor få gjør. Jeg er i all fall nærmere å spise laks syv dager i uken enn seks (Vi har god røykelaks i kantinen, vanskelig å motstå). For øvrig sier legen at de av våre ansatte som er undersøkt, befinner seg i en egen divisjon når det gjelder gode kolesterolverdier.

– Når skal oppdrettsindustrien bli bærekraftig?

– Bærekraft er ofte brukt i en for lite utvidet sammenheng når vår næring kritiseres. Da handler det om villaksen og hvor mye proteiner som går med til produksjonen pr. kilo fisk. Faktum er at lakseoppdrett er den mest effektive måten å utnytte protein på i fremstilling av mat til oss mennesker. Det som også glemmes er at bærekraft i tillegg handler om å opprettholde en spredt bosetting og lønnsomme arbeidsplasser i distriktene. Laks er «klimamessig» langt bedre enn sammenliknbare proteiner produsert på land, som kylling, gris og ku. Samtidig finnes det områder der vi jobber kontinuerlig med å forbedre oss.

– Hvor fortjent er kritikken dere får?

– Det er alltid slik at noe kritikk er fortjent. Men rømningstallene gått ned og Marine Harvest har ikke brukt antibiotika i produksjonen på nesten ti år. Det er det mange som ikke fått med seg. Noe av kritikken skyter over mål, og det er sjelden kritikerne må grunngi sine påstander.

– Hva er dine hovedoppgaver som leder?

– Det er viktigste er sette sammen ett team rundt seg som utfyller og utfordrer hverandre, har forskjellig kunnskap og samtidig spiller sammen. Vi er i 22 land og blir snart notert på New York-børsen. Det betyr at konsekvensene av å gjøre noe galt blir enda større. Da gjelder det å ha gode systemer som sikrer kvalitet, og ikke minst å ha gode medarbeidere.