Dagen etter

493

Mens det tidligere datterselskapet EWOS jakter nytt mannskap og strategiske grep, er Cermaq gjeldfri og med en omsetning redusert med ti milliarder. Nå er det kun Mainstream som teller.

Det er et langt sprang fra å være et integrert fôr- og oppdrettselskap med mangslungne aktiviteter på fire kontinenter og en nettogjeld på 4,2 milliarder kroner – til å bli et gjeldfritt og rendyrket oppdrettselskap. Men det er nettopp det Cermaq er blitt nå. Holdingselskapet i Oslo får atskillig mindre å sysle med etter at det klart største av de to datterselskapene, målt i både omsetning, tonnasje og inntjening, er ute av bøkene.

Storebror EWOS står på egne bein, Mainstream må finne sin egen identitet. Det som kanskje er vel så viktig er at markedet finner Cermaq og Mainstreams identitet. Både laksemarkedet og finansmarkedet.

Kommentar: Aslak Berge
Kommentar: Aslak Berge

Mainstream jobber med å bygge opp sin egen salgsvirksomhet, men støtter seg fortsatt i stor grad på uavhengige eksportører. I så måte er Mainstream en fremmed fugl blant de aller største lakseoppdretterne. Mainstream har historisk vært en produksjonsorientert bedrift. Opptatt av å produsere god fisk til en lavest mulig kostnad. Det er en omfattende operasjon: 145.000 tonn skal i år slaktes. Oppdretts- og foredlingsanlegg er fordelt på tre verdensdeler. En strategisk dreining i retning av mer markedsorientering og en plan om å følge produktene dypere inn i markedet ligger i kortene.

Selskapets styre og administrasjon har også en stor jobb å gjøre i forhold til å selge inn historien om hvorfor investorene bør kjøpe Cermaq-aksjer. For de kommer snart til salg. Ganske mange av dem også: Den norske stat sitter på 54,7 millioner Cermaq-aksjer, og de som nå har inntatt regjeringskvartalet er sugne på å selge.

Det kan være flere kjøpere. Flere av meglerhusene på Aker Brygge, deriblant Handelsbanken Markets, går langt i å spå et nytt bud på selskapet. Beileren skal igjen være Marine Harvest, ifølge meglerhuset. Men det er ikke åpenbart at det kun er Marine Harvest som er aktuell kjøper for en så vidåpen eierstruktur. Kampen om EWOS viser fremfor alt at rene finansielle investorer kan matche bud fra industrielle aktører.

Konsernledelsen i Cermaq forlanger, uavhengig av dette, å bli tatt på alvor som en selvstendig lakseoppdretter – ikke bare et oppkjøpsmål. Etter at milliardutbyttet er utbetalt like inn på nyåret, vil selskapet vise seg som en oppdretter med klare vekst- og konsolideringsambisjoner i egen regi.

Om en drøy uke legger konsernsjef Jon Hindar frem tredje kvartalsresultat, og da vil markedet få de første utkast til strategien videre. Vel to uker etter inviteres meglerhus, investorer og medier til Chile for å ta Cermaqs viktigste eiendel, Mainstream Chile, nærmere i øyensyn. November blir en viktig måned for Nye Cermaq.