Styrer årstidene automatisk

477

Lerøys nye smoltanlegg i Hemne lar årstidene bli styrt automatisk og dermed kan laksesmolt leveres hele året. Med en årsproduksjon på 14 millioner smolt blir anlegget blant de større i landet. Det er danske Billund Aquakulturservice som har bygget resirkuleringsanlegget.

350 millioner kroner er investert i topp moderne og maksimalt automatiserte settefiskanlegg. Det ble offisielt innviet nå i høst. Anlegget, som er plassert sentralt på Trøndelagkysten i Belsvika i Hemne kommune, skal årlig produsere 14 millioner laksesmolt som er leveringsklar smålaks på rundt 65 – 90 gram. Fisken er da klar for overgangen fra ferskvann til en tilværelse i merder i sjøanleggene der de fôres videre til de blir slakteklar laks, skriver Teknisk Ukeblad.

Anlegget, som har en samlet gulvflate på 12 500 m², betjenes av kun 11 personer. Anlegget er det mest moderne, effektive og blant de største av sitt slag. Det er en komplett landbasert fabrikk med full resirkulering av ferskvann. Det omfatter hele prosessen fra lakseeggene klekkes til leveringsklar smolt.

Produksjonen er delt inn i 11 separate og isolerte celler med egne resirkuleringsanlegg, O2-tilførsel, pH-styring, ventilasjonsanlegg, lysstyring, vanntemperatur, foring osv.

I hver og en av cellene simuleres årstiden som hører til fiskens utviklingsstadium. Dette gjøres ved å styre alle driftsparameterne.

Daglig leder Erik Daaland forklarer at avansert automatisering på en måte har tatt over naturens gang.

Fra dette anlegget kan det leveres smolt hele året mens et tradisjonelt settefiskanlegg er prisgitt årstidene og blir derfor sesongstyrt.

Det er en stor fordel for utnyttelsen av kapasiteten i anlegget å kunne produsere for tilnærmet kontinuerlig levering. Det gir også store driftsfordeler ute på sjøanleggene der det gjelder å utnytte konsesjonene best mulig.

– Andre fordeler med denne type anlegg er at det er fullstendig rømningssikkert, og derfor langt mindre fare for smitte av ulike fiskesykdommer og dermed lavere risiko knyttet til hele driften, sier Daaland.

To store marinpumper henter vann med temperatur på syv grader celsius fra stort dyp. Dette kjøres til fire effektive vekslere der tilført effekt multipliseres med 5-gangen når temperaturen på prosessvannet i cellene skal styres.

Det danske selskapet Billund Aquakulturservice har levert det meste av prosessutstyret komplett med styringer. Prosjektlederen Stig Jensen hos leverandøren fremhever at det gode samarbeidet med Lerøy Midt i dette store og meget spennende prosjektet, har gitt et meget godt sluttresultat.

– Dette er blitt et mønsteranlegg og er en svært viktig referanse for oss. Løsningene som er valgt her har allerede fått og vil fortsatt få mye oppmerksomhet i bransjen, sier Jensen.

Han trekker frem det unike ved dette anlegget som er inndelingen. Det er elleve isolerte produksjonsceller.

Det gir i sum mye utstyr og det er over hundre pumper, flere hundre ventiler og rundt ni kilometer med rør.

Trådløs kommunikasjon til mobiltelefoner og Ipad gjør at operatørene ved anlegget i prinsippet har kontrollrommet i lomma og kan styre driften fra der de måtte befinne seg, det være seg ute i anlegget eller hjemmefra.

For å kunne drifte et anlegg på denne størrelsen og kompleksitet effektivt kreves ekstremt god overvåkning av hele prosessen. Det er store verdier som er under produksjon. Årlig salgsverdi anslås til ca 140 millioner kroner.

Det nye anlegget forsyner hovedsakelig Lerøy Midnors egne sjøanlegg, og produksjonsvolumet fra Belsvika førte til at antallet settefiskanlegg i gruppen ble redusert fra ti til seks anlegg.