Fiskeridirektoratet og Mattilsynet åpner for å produsere større smolt, i kontrollerte former på land, blant annet for å bekjempe problemene med lakselus. – Vi ser på dette som viktig kunnskap, sier seksjonssjef Friede Andersen ved Mattilsynet.
Ifølge akvakulturdriftforskriften § 55 gjelder en vektbegrensning på settefisk av laks, ørret og regnbueørret inntil 250 gram. Større fisk enn dette blir matfisk og kan ikke produseres innenfor en settefisktillatelse. Utfordringer særlig med lakselus, men også sykdom, gjør at Fiskeridirektoratet har åpnet for at smoltanlegg kan få produsere enda større smolt enn 250 gram.
Fiskeridirektoratets regionkontor har delegert myndighet til å behandle søknader om dispensasjon. Søknadene skal også behandles av Mattilsynet.
– Vi har åpnet for produksjon av større smolt nettopp for å ha fisken på land lenger. En del anlegg har fått innvilget søknader om dette. Vi har fått inn flere søknader som under behandling for å produsere stor settefisk. Disse må gjennom velferdsmessige vurderinger, hvor de må synliggjøre kompetanse, utstyr og metoder for at de kan produsere forsvarlig, sier Friede Andersen til iLaks. Andersen er seksjonssjef ved seksjon fiskehelse og fiskevelferd i Matttilsynet.
– Søkerne må dokumentere risikovurdering før de går i gang med produksjon og underveis vise at det er velferdsmessig forsvarlig, fortsetter hun.
Søknadene går først til Fiskeridirektoratet, og sendes deretter videre til Mattilsynet.
– Matilsynet tar søknadene til behandling for å vurdere velferd. Søknadene blir innvilget hvis de viser kunnskap og hvis de kan dokumentere at de kan produsere fisk som har det bra. De må ha tanker om hvordan de velferdsmessig kan produsere forsvarlig, påpeker Andersen.
Andersen vektlegger at dette er nye metoder for produksjon av oppdrettsfisk. – Vi ser på dette som viktig kunnskap for å kunne produsere større smolt – for å redusere perioden i sjø, sier hun.
Ved å produsere fisken i lukkede anlegg på land skjer prosessen i kontrollerte former – uten risiko for lakselus eller risiko for horisontal sykdomsmitte.
– Ja, det er en del utfordringer med produksjon på land som trenger kunnskap og erfaring som må skaffes dokumentasjon på, sier hun til iLaks.
Det er en økende trend internasjonalt å produsere større smolt på land, samt ta hele produksjonsprosessen fra smolt til matfisk på landbaserte anlegg.