Håper på handlekraftig miljøvernminister

481

– Naturvernforbundet håper vi får en handlekraftig miljøvernminister i Tine Sundtoft, sier leder Lars Haltbrekken.

Høyre har gjennom hele valgkampen lovet en langt tøffere kamp mot de farlige klimaendringene. Dette blir en av de aller første sakene den nye miljøvernministeren må gå i gang med, skriver Naturvernforbundet på sin hjemmeside. Naturvernforbundet overleverte i dag en liten liste over noen av de viktigste arbeidsoppgavene Klima- og miljøvernminister Tine Sundtoft må gå i gang med. Her står det blant annet:

Ta vare på kysten – ikke bruk fjordene som avfallsplass for gruveindustrien

Gruveindustrien ønsker å bruke norske fjorder som avfallsplass. Våre fremste forskere i Havforskningsinstituttet har advart kraftig mot bruk av sjødeponi. Noen steder er det store mengder tungmetaller, andre steder er det store mengder masse som vil dekke til fjordbunnen og ødelegge livet i fjordene. Både vi, fiskerne og oppdretterne har advart mot flere av de konkrete planene som finnes blant annet i Sogn og Fjordane og i Finnmark. I løpet av høsten kan miljøvernministeren få den første saken på sitt bord, nemlig spørsmålet om den nasjonale laksefjorden Repparfjorden i Finnmark, skal brukes som avfallsplass eller ikke. I tillegg må den nye ministeren sørge for at vi får fortgang i arbeidet med å rydde opp i gamle miljøsynder som forurenser vårt felles matfat i mange norske fjorder. Flere steder er det farlig å spise sjømat. Bevilgningene til fjerning av sterkt forurensa sedimenter på fjordbunnen er mer enn halvert de siste årene, noe som gjør at opprydningsarbeidet går svært sakte.

Ta vare på elvene og den urørte naturen

To tredeler av norske vassdrag er allerede bygget ut. Presset på naturen fra nye kraftutbygginger er stort. Den nye miljøvernministeren må sørge for at naturen tillegges langt større vekt i slike saker enn tilfellet er i dag. Hvis ikke står vi i fare for å miste de siste flekkene av inngrepsfri natur i Norge. Det er elvemuslingen, fossekallen, ålen og villaksen som taper dersom det blir lettere å bygge ut småkraftverk i elver og bekker. Naturvernforbundet har pekt ut 12 elver som er spesielt viktige å verne, både for å sikre sårbare arter, og for å sikre friluftslivopplevelser. En elv og et urørt naturområde inneholder mye større verdier enn bare kilowattimer!