Kan hun åpne Kina?

755

Forventningene til den påtroppende regjeringen er høye. I sjømatnæringen krysses fingrene for at den nye næringsminister Monica Mæland kan gjenåpne det store kinesiske markedet.

I god tid før den nye regjeringen samles for fotografering på Slottsplassen er samtlige statsrådsnavn lekket, og seinere både bekreftet og presentert, for pressen. For norsk fiskeri- og havbruksnæring er det særlig høye forventninger knyttet til fiskeriminister Elisabeth Aspaker og næringsminister Monica Mæland. Kanskje spesielt til sistnevnte.

I fra 1999 til 2009 tidoblet Kina importen av atlantisk laks – fra 5.000 tonn til like over 50.000 tonn. Så, i oktober 2010, fikk den kinesiske dissidenten Liu Xiaobo fikk Nobels fredspris. Deretter har lakseeksporten til Kina falt tilbake. I 2012 importerte Kina og Hong Kong (egen tollregion) totalt 33.845 tonn atlantisk laks, ifølge Norges Sjømatråd. Den fremtidige markedspotensialet i Kina, for både laks og annen norsk sjømat, er milevis over dette nivået.

Kinesiske styresmakter har flere ganger påpekt at tildelingen av dissidenten Liu Xiaobo var en ufin innblanding i landets interne forhold. De har også påpekt at Nobel-komiteen ledes av tidligere statsminister Thorbjørn Jagland (Ap) – som anses som en representant for norske myndigheter. Idet statsminister Jens Stoltenberg (Ap) idag går av, og erstattes av Erna Solberg (H), kan det være grunn til å håpe på fremgang i de diplomatiske forbindelsene mellom Norge og Kina.

Forholdet til stormakten Kina vil i denne forbindelse pleies av statsminister Erna Solberg, utenriksminister Børge Brende og næringsminister Monica Mæland. Det faktum at de kommer fra et annet parti enn Jagland og Stoltenberg kan øke sjansene for en forbedring av relasjonene mellom de to landene.

iLaks har prøvd gjentatte ganger å få en kommentar fra den kinesiske ambassaden i Oslo til denne saken, men har ikke lykkes med å oppnå det.