I høst har mange opplevd dødelighet under avlusing av storfisk. Veterinær Kristin Ottesen mener at døgnlogging av oksygen og strøm kan redusere dette.
– Jeg mener at døgnlogging av oksygen og strøm vil gi verdifull informasjon om hvilke forhold det er i sjøen til enhver tid. I tillegg kan det også være verdifullt å ha mer portable miljøstasjoner hvor strøm og oksygen kan logges direkte under avlusing slik at man lettere kan få med seg endring i forholdene, og samtidig lære mer om variasjonene innad i anleggene, sier Ottesen som er ansvarlig for Fiskehelse- og miljøtjenesten hos Helgeland Havbruksstasjon.
Ottesen mener at en god oversikt over disse faktorene kan i flere tilfeller øke suksessraten betraktelig, selv om avlusing om høsten nok vil fortsette å være en prøvelse. Utfordringene Ottesen sikter til når man avluser stor fisk på høsten er høye temperaturer i sjøen, økende nattlengde og synkende daglengde. Alger produserer nemlig oksygen i lys og forbruker i mørke, står det i oktoberutgaven av nyhetsbrevet til Europharma.
– Høsten 2013 har bragt med seg høyere sjøtemperaturer enn foregående år. På Helgeland som jeg kjenner spesielt godt har vi hatt lengre perioder med værforhold som har gitt mindre “omrøring” og utskiftning av vannmasser. I slutten av august og gjennom hele september har vi sett varierende grad av blødninger fra gjeller ved lusetelling, og vi har sett varierende grad av gjelleskader forårsaket av toksiner fra fiskeskadelige alger eller maneter.
Mange lokaliteter på Helgeland logger oksygen og strøm døgnet rundt. Fra disse loggene har Ottesen sett at det i høst har vært perioder med svært synkende oksygenforhold i havet utover ettermiddagen og til tider ekstremt lave oksygenverdier om natten og tidligmorgen. Noen steder har det vært helt ned i 40-50 prosent metning om natten, selv på lokaliteter som ligger i kyststrøm. Når dagslyset har kommet om morgenen viser loggene at det har vært en bratt økning i oksygennivået slik at oksygenforholdene om dagen har vært svært gode.
– I enkelte tilfeller har oksygenforholdene variert mye i sjøen også på dagtid, og gjerne variert ytterligere i kombinasjon med tidevann og strømsnu. Dette kan tyde på at det har vært mye plankton og liv i sjøen denne høsten, kanskje mer enn tidligere år, selv om disse fenomenene nok i varierende grad er helt vanlige på høsten, sier Ottesen til Europharma.
Veterinæren får støtte fra Rune Stigum Olsen i legemiddelselskapet Novartis som mener at oppdretterne må bli flinkere til å logge miljøforhold som strøm og oksygen.
– Jeg anbefaler på det sterkeste at oksygennivået logges hele tiden, og ikke bare i forbindelse med avlusing. På den måten kan man følge bedre med om fisken er medtatt før avlusingsprosessen, sier Stigum Olsen.