Vil produsere stadig større smolt på land

621

For et tiår siden startet danske leverandører å bygge resirkuleringsanlegg for smolt i Chile. Den gang var det 200 grams smolt som gjaldt. Nå vil chilenerne ha store anlegg som kan produsere minst 600 grams fisk.

Et tiår etter at danske selskaper bidro til å starte det chilenske skiftet fra gjennomstrømning til resirkulasjon i smoltsanlegg har en oppdretterdelegasjon fra det søramerikanske landet vært på besøk for å hente inspirasjon for neste trinn. I begynnelsen av oktober besøkte disse flere av de danske produsentene av resirkuleringsanlegg (RAS) sammen med den britiske nettavisen Undercurrent.

En av de danske produsentene, som eies av Danmarks største ørret produsent Aquapri, oppdretter sin fisk til en størrelse på 800 gram før overføring til sjø – noe chilenske selskaper har blitt stadig mer interessert i – gitt den biologiske risikoen ved å produsere laks i sjø.

– For noen år siden så den chilenske oppdrettsindustrien på å produsere sin laks til 200 gram på land før de flytter dem til sjøs, sa en representant for fôrprodusenten BioMar, som organiserte turen, til Undercurrent.

– Nå er de ute på 600 gram. Denne størrelsen stadig øker, la han til.

En ikke navngitt chilensk leder på turen bekreftet at Aquapri var «meget interessant». I øyeblikket overførte hans selskap ørret, coho og atlantisk laks fra RAS til merdene på 250 gram, men målet er definitivt å forlenge tiden fisken tilbringer i kontrollerte forhold, sa han.

– På land for det er færre restriksjoner, mindre lisensiering problemer. Men, for å holde million fisk i tanker til de er 700 gram vil en trenge store tanker, la han til.

I 2013  er 54 prosent av Chiles landbaserte smoltproduksjon på 141 millioner fisk basert på RAS. Teknologileverandørene Billund AS og Akva Group har levert over 75 prosent av Chiles landbaserte yngel- og smoltkapasitet.

Claudio Garcia-Huidobro, prosjektleder i Las Lagos-baserte Neosalmon, ga en presentasjon om landets retning mot RAS -systemer. Han sa at et neste skritt for chilensk RAS er å produsere laks til fire eller seks kilo i resirkuleringsanlegg med sjøvann.  

– Dette gir slakteklar fisk på 12 måneder, med en dødelighet på mindre enn en prosent og en fôrfaktor på 1, sa han. Den første testproduksjonen har gitt store og gode fileter som har blitt sendt til universiteter for testing og smakanalyse . Han la til at for Neosalmon var det å oppnå en god tilvekst viktig, samt å det å få spesialisert fôr vil være en prioritet.