Statsbudsjettet er lagt frem og Stoltenberg-regjeringen vil søke avskjed. Fra næringsdepartementet overtar den påtroppende Solberg-regjeringen en lite vellykket aksjespekulasjon.
Forsommeren i år ga den mest intense oppkjøps-thriller i oppdrettsnæringen siden Fjord Seafood prøvde å fusjonere med Cermaq i 2002. Denne gang, 11 år seinere, var det laksebransjens markedsleder, og nåværende Fjord Seafood-eier, Marine Harvest som gjorde et fiendtlig oppkjøpsforsøk.
Sandviken-oppdretteren la inn et bud på på 8,6 aksjer i Marine Harvest pluss 53,25 kroner per aksje i Cermaq. Den gang ble budet verdsatt til 104-105 kroner (avhengig av den til en hver tid gjeldende MHG-aksjekurs). Det ble ikke vurdert som attraktivt av Cermaqs hovedeier Næringsdepartementet.
Etter det har Marine Harvest lagt kraftig på seg. Med dagens aksjekurs på 6,78 kroner per Marine Harvest-aksje, tilsvarer det en sum på 111,56 kroner. Det tilsvarer nesten det forbedrede budet som Marine Harvest skisserte men ikke formelt sett fremmet overfor Cermaqs aksjonærer. Ettersom staten ikke aksepterte et bud på 112,50 kroner, selv om Cermaqs styre var tilfreds med det, ble det budet ikke fremmet.
Ifølge Finansavisen har Marine Harvests hovedaksjonær John Fredriksen uttalt at næringsminister Trond Giske ringte Fredriksens høyre hånd Tor Olav Trøim midt på natten, og sa at dersom Marine Harvest ikke gikk opp 80 millioner kroner til ville de selge til private equity. Dette ble blankt avvist av Trøim.
Næringsminister Trond Giske var så ivrig i tjenesten at han brukte halvannen milliard kroner på å kjøpe seg opp til 59 prosent av Cermaq på kurs 108 kroner.
Oppkjøpet var ingen ubetinget suksess. Etter lunkne anbefalinger fra meglerhusene og et renn av innsidesalg, har Cermaq-aksjen falt tilbake. Den er mandag sist omsatt på 106 kroner.
Nå vil den påtroppende regjeringen vurdere sitt videre eierskap i Cermaq. Alt tyder på at statens Cermaq-aksjer vil bli lagt ut for salg i overskuelig fremtid.