For tredje gang arrangeres det laksefestival på Lovund. – I år er det særlig fokus på ungdom og rekruttering, forteller Maria Olaisen. Her er bildene.
– Det er tredje året det arrangeres laksefestival her på Lovund. Det har vært et annet fokus med flere internasjonale media tidligere. I år er det særlig fokus på ungdom og rekruttering, sier primus motor Maria Olaisen. Hun presiserer at det er lokal ungdom som deltar på arrangementet.
– I år har vi laksecamp. Det er et annet opplegg, sier Olaisen til iLaks.
(Alle bilder er tatt av fotograf Bjørn Leirvik)
Det er den lokale nettverksbedriften Kystinkubatoren som står som arrangør av laksecamp’en. – Og så så har vi hatt mange som har bidratt til finansiering; Kystink, Nova Sea, Lovundfjellet Holding, NCE og Indre Helgeland Regionråd, forteller hun.
Oppdrettsnæringen spiller en avgjørende betydning i samfunnet i skjærgården på ytre Helgeland. Rekruttering av lokal arbeidskraft er høyt oppe på agendaen til de lokale lakseselskapene.
– Vi har invitert alle tiendeklasser i Træna og Lurøy kommune og ungdomskoleelever fra Tomma skole. 36 til sammen, sier hun. Elevene har til felles at de alle står foran viktige valg av karriere og utdanning.
Arrangørene har sørget for en variert og innholdsrik pakke til elevene.
– De kom hit og overnattet på hotellet. Vi ønsker å vise dem bredden av de yrkesmulighetene som ligger i havbruksnæringen, sier hun. På laksecamp’en har arrangørene vist frem mange ulike typer jobber, herunder teknisk, personell, logistikk, salg og veterinær. – De har vært på anlegg, på slakteriet og på leppefisken, rognkjeksen, og sett. De har snakket med teknisk, de har tatt blodprøver og analysert disse, forteller Olaisen.
– Og så har vi hatt Nordnorsk Kommunikasjon i fra Brønnøysund i lag med «Himmel blå»-skuespiller Hallvard Holmen med oss. Ungdommene har laget filmsnutt, der de selv kunne velge genre. Vi har dokumentar, skrekk og humor.
Men det var ikke bare fag og fokus på utdanning på laksecampen. Også det sosiale er viktig å få med seg.
– I går kveld hadde vi tre retters middag etterfulgt av disco og alkoholfrie drinker i hotellbaren. De ansatte var med i middagen, sier Olaisen.
– I dag har det vært etterarbeid og sushi-kurs av Lovund-kokken Thomas Nielsen, sier hun.
Under seansen med visning av filmene var det godt over hundre og så på. Der var det premiering av beste film, med pengepremie på 5.000 kroner til til klassetur til vinneren, og 2.500 kroner til resten. – Alle klasser fikk premie, presiserer hun.
– Det er utrolig mange som har vært involvert, både ansatte og finansielle samarbeidspartnere var med. Jeg tror ungdommen var godt fornøyde. Dette er lokal ungdom og begge i kommunene har vi aktivitet, sier hun, og håper de vil søke seg til næringen og utdanningsretningen.
Omdømme og rennomé er blitt et hett tema for hele oppdrettsnæringen – også i Nordland. Det er noe som opptar arrangørene på Lovund.
– Det er viktig å heve anseelsen til havbruksnæringen, sier Olaisen, og legger til: – Nå skal vi evaluere arrangementet, men jeg håper i fremtiden vi kan fortsette med å ha dette årlig.