Skaginn 3X om system for kjøling av laks: – Først gjaldt det å redusere ismengden. Nå er vi ute etter å fjerne isen

Nyheter
1260

Administerende direktør i Skaginn 3X, Ingólfur Árnason, sier at selskapets patenterte «Sub-Chilling-system» må utvikles gradvis.

– Man kan ikke arbeide seg inn i markedet for tidlig, sier Árnason på norsk til iLaks under Nor-Fishing i Trondheim om systemet.

– Første del av prosjektet var å redusere ismengden. Nå ønsker vi å fjerne den, fortsetter han.

Fra Skaginn 3Xs stand under Nor-Fishing. FOTO: Stian Olsen

– Det er merkelig
Árnason sier at systemet, som først ble tatt i bruk av den islandske oppdretteren Arnarlax, gir «en helt annen kvalitet i produksjonen», og handler om å gå ned mot frysepunktet, uten å gå inn i frysepunktet.

– Det er ganske enkelt. Istedenfor å bruke eksternt vann og is til nedkjøling, så bruker vi vannet fra fisken. Det vannet som er i laksen, bruker vi som kjølemiddel. Kjølemiddelet er altså intern i produktet, forklarer Árnason.

– Men hvis det er så enkelt, hvorfor har ikke noen kommet på det før?

– Det er merkelig, men vi forsøkte i 10-12 år før vi fant en løsning. Utgangspunktet var å finne noe som ga bedre kvalitet på fisk. Vi mener vi har funnet den løsningen som kan være riktig for fremtiden, sier Árnason og fortsetter:

– Det er lett å se den fisken som er kjørt i trailere. Hvis man kan gjøre transportenheten lettere, så er det store verdier som kan spares, argumenterer han.

Årsaken til kontor i Norge
I mars åpnet selskapet et fysisk kontor i Bodø, og nettopp «Sub-chilling-systemet» var årsaken til at Skaginn 3X startet opp i Norge.

– Vi tok den avgjørelsen da vi fikk på plass på systemet. Vi tenkte at nå var tiden kommet for å etablere oss i Norge på alvor, fordi nå har vi noe som ingen andre har. Vi tror systemet virkelig kan hjelpe industrien, sier han.

Magni Veturlidason. FOTO: Sharon Olsen

– 3-4 veldig aktuelle kunder
Det norske datterselskapet ledes av Magni Veturlidason med kontor i Bodø.

Han sier at systemet er tatt i bruk hos Grieg Seafood i Alta. Det var også meningen at Kråkerøy Slakteri skulle ta i bruk systemet, men denne kontrakten er i fare etter at Måsøval Fiskeoppdrett og Refsnes Laks avsluttet avtale med slakteriet. 

Men ifølge Veturlidason er det nye avtaler i horisonten.

– Vi jobber nå med 3-4 kunder som er veldig aktuelle. Vi er i kontraktsforhandlinger, forteller Veturlidason til iLaks.

Også han sier det er litt merkelig at løsningen som Skaginn 3X har utviklet ikke har kommet før.

– Vi må brøyte litt vei for å få kundene til å forstå, spesielt sluttkunden. Eksisterende løsninger er gjennomprøvd, og man er ikke risikovillig for å ta inn nye ting, sier han.

Veturlidason jobbet tidligere i IT-bransjen, men jobbet før det i Maritech, som da var forhandler for Marel.

– Det er veldig spennende bransje. Det skjer mye ting i fiskerinæringen, sier han.