Investerer 100 mill i Flatanger

476

Etter å ha blitt rammet av storflom vinteren 2006, har Flatanger settefisk investert 100 millioner kroner i nytt anlegg.

– Det er neppe investert mer på ett anlegg i Flatanger siden oppgraderinga av sliperiet på 1960-tallet, fastslår produksjonsleder Morten Strøm og teknisk sjef Arne Skorstad.

De planla i halvannet år og har bygget kontinuerlig i tre år.

Storflommen vinteren 2006 kunne tatt knekken på settefiskanlegg i det nedlagte sliperiet ved Lauvsneselva. I stedet ble det starten på noe nytt – og mye bedre, skriver Namdalsavisa.

Kraftstasjonen som lå inne i anleggets bygninger, ble hardt rammet. Norsk Grønnkraft bestemte at de ville satse på eget nybygg. Dermed åpnet også mulighetene seg for utvidelse av Flatanger settefisk. Fra en produksjon på 2,5 millioner er produksjonen nå økt til nærmere 7,5 millioner settefisk i året.

Årlig omsettes det for 60–70 millioner kroner ved anlegget som er kraftig oppgradert både i omfang og kvalitet. Det er bygget over 4.000 kvadratmeter med nye produksjonshaller. Det tilsvarer to idrettshaller i størrelse med to håndballbaner. Total bygningsmasse er på cirka 7.000 kvadratmeter.

Nye, store oppdrettskar måler cirka 10 meter i diameter med ei dybde på 3,5 meter på det meste.

Samlet karvolum er på hele 4.700 kubikkmeter, der det produseres cirka 700 tonn biomasse.

Med årsproduksjon på 7,5 millioner betyr det halvannen fisk på hver nordmann.

Fisken leveres til matfiskanleggene tilhørende eierne Bjørøya fiskeoppdrett, Midt-Norsk Havbruk, Sinkaberg Hansen og Emilsen fisk.

Siden 2006 er antall ansatte økt fra seks til ti. Men de som er sysselsatt i ren produksjon har ikke økt særlig, selv om antall settefisk er tredoblet.

– Vi gjør alt mye mer effektivt med de investeringene vi har foretatt, forklarer Strøm til Namdalsavisa.

Anlegget varmer opp 25-30.000 liter vann ti grader (fra cirka 4 til 14 grader) per minutt om vinteren. I sommerhalvåret er det snakk om 40.000 liter i minuttet. Cirka 80 prosent av avløpsvannet gjenvinnes, slik at det kan brukes igjen i produksjonen.

Vannet er så rent at det egentlig kan slippes i fjorden uten ytterligere rensing.

Ei samlet settefisknæring jobber med å finne løsninger som gjør at denne ressursen kan nyttes på en positiv måte.

Tørrstoff som for det meste er fiskens avføring, skilles fra vann for at det senere skal kunne brukes til gjødsel.

– Vi håper og tror at det snart er funnet ei permanent løsning å dette, sier Skorstad.