Naturvernforbundet vil ikke ha nye oppdrettskonsesjoner før problemene med spredning av lakselus og rømming er under kontroll. – For oss er det næringens totale fotavtrykk som vi mener i dag er alt for stort og som må reduseres betydelig, sier fagleder Arnodd Håpnes.
– Vi ber den nye Regjeringen om å ikke gi nye oppdrettskonsesjoner før problemene med spredning av lakselus og rømming er under kontroll – og redusere oppdrettsvolumet i hardt belastede fjorder som Hardangerfjorden, sier Arnodd Håpnes til iLaks. Han er fagleder naturmangfold i Naturvernforbundet.
Håpnes viser til Riksrevisjonens rapport om havbruksforvaltningen som kom i mars 2012, og sa blant annet at “de miljømessige utfordringene i havbruksnæringen er blitt så vidt omfattende at næringen ikke kan sies å ha hatt en tilstrekkelig miljøtilpasset vekst, slik Stortinget har forutsatt”, samt at antall rømte laks i 2011 økte for tredje året på rad.
– Hvorfor bruker dere ikke ferskere tall enn fra 2011 vedrørende rømming?
– Vi er kjent med at det var færre offisielle rømminger i 2012 også foreløpig i 2013. Likevel er årlig offisielt antall bare en indikator, siden antall rømte fisk akkumuleres i økosystemet. Vi vet også at det er mer punktrømming siden det fiskes oppdrettslaks uten at det er meldt om rømming. Det er for mye rømt fisk i økosystemene, noe som utgjør en stor belastning og økt risiko også for villaksen. Dessuten var det særlig høyt antall av den fremmede arten regnbueørret, som rømte i 2012, påpeker han.
Håpnes viser også til at lusetallene seinsommeren 2012 har ligget noe høyere enn foregående år.
– Hvorfor bruke tall fra 2012 når ferske tall for 2013 foreligger?
– Lus varierer, og det er plutselig svært høye verdier i Nord-Trøndelag og til dels i Nordland nå, som kan ha store konsekvenser også for artene i havet. Naturvernforbundet er ikke bare opptatt av lus på utgående sjøørret og laks, mye lus i sjøen generelt viser en belastning på økosystemet som etter vårt syn ikke er akseptabel, sier han videre.
– Vi mener det også er viktig å se dette i forhold til totalvolum og totallusemengde i sjøen, ikke bare antall lus per laks i merd, legger han til.
– Derfor må konsesjoner og volum fryses, og reduseres i de hardest ramma områdene inntil gode nok metoder foreligger. Dagens oppdrettsnæring utøver et uakseptabelt stort økologisk fotavtrykk på våre kystnære økosystemer og på for eksempel villaks, som en ansvarsart, mener Naturvernforbundet.