Leknes-gründer Jim Roger Nordly savner fakta i debatten om oppdrettslokalitet i Flæsa som trussel mot villaksen i Farstadvassdraget i Lofoten.
Jim Roger Nordly er en sentral aktør i norsk oppdrettsnæring som eier av Nordly Holding. Leknes-konsernet eier blant annet Europharma, som produserer vaksine til næringen.
– Men jeg reagerer ikke på debatten om oppdrettslokalitet i Flæsa som trussel mot villaksen i Farstadvassdraget på grunn av min egen forretningsvirksomhet. Jeg reagerer fordi jeg savner mer fakta. Det finnes ikke dekning for mange av påstandene som serveres, hevder Nordly ifølge Lofotposten.
Blant annet trekkes rømt oppdrettslaks fram som en trussel mot bestanden av villaks i vassdraget på Vestvågøy.
– Den eneste skikkelige storskalaundersøkelsen som har vært gjort i forhold til rømming og lokale konsekvenser ble gjort etter at et selskap i Midt-Norge hadde en stor rømming i 2011. Flere tusen skjellprøver fra laks i de seks nærliggende elvene i Trøndelag viste året etter et innslag av oppdrettslaks på 0,4 prosent. Ingen genetiker kan påstå at dette vil ha noen innvirkning på bestandene, mener Nordly.
Han trekker også fram Tanaelva i forhold til påstandene om at oppdrettslaks påvirker villaksbestanden.
– Det finnes ikke et oppdrettsanlegg i nærheten av elven som har hatt en negativ utvikling i gytebestanden. Forskerne er kommet fram til at over 90 prosent av laksen som gyter i de øverste delene av vassdraget fiskes ut før den kommer fram til gyteplassen. Da kan man snakke om bestandsregulerende effekt.
– Det internasjonale havforskningsinstituttet ICES beskriver en generell nedgang i villaksbestanden uavhengig om det er oppdrett eller ikke i et område. Faktisk ser man sterkere nedgang i en del områder med lite eller ingen oppdrettsvirksomhet.