Pragmatisk havbrukspolitikk

484

Miljøpartiet De Grønne, som flere ganger har gått hardt ut mot oppdrettsnæringen, blinker ut fiskeoppdrett som en av de næringene som Norge må sette full kraft bak for å skape nye arbeidsplasser i. De Grønne, som for tiden ligger an til syv stortingsmandater, vil nemlig stenge ned Norges olje- og gassproduksjon.

De Grønne fremstår som valgkampens foreløpige vinner i sin kompromissløse kamp for miljø og klima. Partiet har også markert seg som en skarp kritiker av Norges havbruksnæring. De Grønne har tidligere gitt uttrykk for at norsk laks produseres «under skandaløse forhold og kan være helseskadelig». Partiet advarer videre mot oppdrett «i overfylte merder og med utstrakt antibiotikabehandling».

I arbeidsprogrammet til De Grønne heter det: «Oppdrettsnæringen påfører samfunnet store tap i form av forurensing av fjorder og kystområder. På tross av dette tillater myndighetene stadig vekst i næringen. De Grønne mener næringen kun kan bli et bærekraftig tilskudd til norsk næringsliv gjennom en vesentlig reduksjon i omfanget».

Til tross for sin aversjon mot fiskeoppdrett, innser De Grønne at de likevel må legge til rette for havbruk dersom de skal finansiere sin store flaggsak: Nedstenging av olje- og gassproduksjonen på norsk kontinentalsokkel.

Miljøpartiet De Grønne oppnår 4,1 prosent på InFacts ferske måling. Dermed er partiet over sperregrensen og ligger an til å få syv stortingsmandater, skriver Varingen.no. De Grønne lanserer i dag flere krav for å kunne støtte en ny regjering.

«Vårt overordnede krav for å kunne støtte en regjering, uansett  farge, er at Norge må starte et nasjonalt prosjekt for omlegging til et bærekraftig samfunn, og at dette må settes i gang nå.
Norges økonomiske handlingsrom, kombinert med norsk næringslivs omstillingsevne, kan gjøre Norge til en ledende kunnskaps- og velferdsstat også etter oljealderen. Dette forutsetter at vi ikke venter til vi blir tvunget til det, men starter omstillingen i dag.
De Grønne ønsker ikke å binde seg til verken høyre- eller venstresiden før valget, men vil kunne støtte det regjeringsalternativet som gir mest gjennomslag i klima- og miljøpolitikken. Det eneste partiet det er utelukket å inngå noe samarbeid med, er Frp.
De Grønnes krav for å kunne støtte en ny regjering er blant annet: At Regjeringen i løpet av 2014 må legge fram en plan for 100.000 nye, grønne arbeidsplasser over de neste 20 årene, med en korresponderende plan for styrt avvikling av norsk petroleumsvirksomhet i løpet av samme periode. Planen skal inkludere stans i tildeling av nye felt for olje- og gassutvinning.
Skal klimamålene tas på alvor, må Norge nå sette full kraft bak arbeidet med å skape nye arbeidsplasser og et mangfoldig næringsliv som grunnlag for en bærekraftig velferdsstat etter oljealderen.
Disse arbeidsplassene må utvikles innen fornybar energi, transport, teknologi, marine næringer og havbruk, forskning, tjenesteyting, skog, landbruk med mer», skriver De Grønne ifølge Varingen.no.